ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Best seller «Ο Αγών μου» στην επανέκδοση του

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο το ινστιτούτο σύγχρονης ιστορίας προχωρεί στην έκτη έκδοση

Newsroom Κ, Αθήνα

Η σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf («Ο Αγών μου») του Αδόλφου Χίτλερ, έργο που επανεκδόθηκε στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2016 για πρώτη φορά μετά το 1945, αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία καθώς έχουν πωληθεί έως τώρα 85.000 αντίτυπα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης του βιβλίου.

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου, το οποίο είχε αρχικά τυπώσει 4.000 αντίτυπα, βρίσκεται στη έκτη έκδοση μέσα σε έναν χρόνο.

Το αρχικό κείμενο του Χίτλερ συνδυάζεται στην εν λόγω έκδοση με 3.500 επεξηγηματικές ιστορικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά επικριτές είχαν εντούτοις εκφράσει την ανησυχία τους για την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου σε δύο τόμους που φθάνουν συνολικά τις περίπου 2.000 σελίδες.

«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης αυτής είναι κυρίως «καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης».

«Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, εξαιτίας της συρροής περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο μεταναστών από το 2015 και των ισλαμιστικών επιθέσεων, αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δύναμη ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Τα δικαιώματα του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο ναζί δικτάτορας, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου 2016 στον δημόσιο τομέα, αφού τα κατείχε από το 1945 το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Η σχολιασμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε ενόψει ακριβώς αυτής της εκπνοής των δικαιωμάτων.

Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαυαρία ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του «Mein Kampf», παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο ως έχει. Πρώτες εκδόσεις του μπορεί να βρει κάποιος σε ορισμένους παλαιοπώλες ή στο Ίντερνετ.

Οι γερμανικές αρχές εξακολουθούν πάντως να προτίθενται να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X