ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το CDU υποβαθμίζει την Εναλλακτική ενόψει εκλογών

Ο Μπουφιέ δεν ανησυχεί για την AfD, την οποία χαρακτήρισε κόμμα διαμαρτυρίας

Kathimerini.gr

Χρονιά εκλογών είναι το 2017 για τη Γερμανία και τα ερωτήματα στους κόλπους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών περιστρέφονται γύρω από τη φύση της απειλής από τον ακροδεξιό λαϊκισμό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Χθες, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί «ούτε στο ελάχιστο» για την AfD, την οποία χαρακτήρισε κόμμα διαμαρτυρίας.

Με συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπουφιέ είπε ότι θα ήταν σφάλμα να προσαρμόσουν οι Χριστιανοδημοκράτες την προεκλογική τους εκστρατεία στη ρητορική της ΑfD. Αντιθέτως, αυτό που θα όφειλαν να πράξουν είναι να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο πυλώνες της Ενωσης, το CDU και το βαυαρικό CSU. Ο Μπουφιέ υπογράμμισε ότι η AfD, κόμμα που δημιουργήθηκε το 2013 και το οποίο δεν περιλαμβάνει έμπειρα πολιτικά στελέχη, είναι ανίκανη να κυβερνήσει. Η δήλωση ερμηνεύεται και ως προειδοποίηση προς τα τμήματα αυτά της παράταξής του που «αλληθωρίζουν» προς την AfD να ξεχάσουν κάθε πιθανότητα σύμπραξης με το μόρφωμα της Φράουκε Πέτρι και να ενισχύσουν τις τάξεις της δικής τους παράταξης.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Μπουφιέ αναγνώρισε ότι η ροή ψηφοφόρων προς την AfD είναι δύσκολο να αντιστραφεί. «Κάποιους απ’ αυτούς τους ανθρώπους θα δυσκολευθούμε πολύ να τους πάρουμε πίσω», είπε ο Μπουφιέ. Ο πολιτικός από την Εσση, που παράλληλα είναι αντιπρόεδρος του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σημείωσε ότι το προσφυγικό κύμα του 2015 λειτούργησε υπέρ της AfD. Καθώς μάλιστα η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ, τον Σεπτέμβριο του 2015, να αφήσει να περάσουν στη Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία στηρίχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ένα μέρος του πληθυσμού απέκτησε την εντύπωση ότι «αυτοί εκεί πάνω» δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες τους. «Γι’ αυτό η AfD αντλεί ψηφοφόρους απ’ όλα τα κόμματα», είπε ο Μπουφιέ.

Για τον λόγο αυτόν, τώρα χρειάζεται να ενισχυθούν οι προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία, αλλά και να διασφαλισθεί ότι αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Ισλαμική τρομοκρατία

Ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στις 14 Μαΐου, και των βουλευτικών εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο το φθινόπωρο, η πολιτική συζήτηση δείχνει να κυριαρχείται από θέματα όπως η ισλαμική τρομοκρατία. Μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπραϊτσάιντπλατς στο Βερολίνο, στις 19 Δεκεμβρίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ παρενέβη, τη Δευτέρα, με μακροσκελές άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ζητώντας την αναδιοργάνωση της γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο Ντε Μεζιέρ τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συγκέντρωσης εξουσιών στα κεντρικά της υπηρεσίας, ενδεχομένως και με κατάργηση των επιμέρους παραρτημάτων που τελούν υπό την εποπτεία των κρατιδίων.

Χθες, ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Γκάμπριελ επέκρινε τις προτάσεις, σημειώνοντας ότι για να εφαρμοσθούν θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση της κατανομής εξουσίας ανάμεσα σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο. «Εξάλλου, πρέπει πρώτα να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε, όχι να ξεκινήσουμε με μεγάλες αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών», είπε ο Γκάμπριελ. «Ανησυχώ πολύ ότι, αν ξεκινούσαμε κάτι τέτοιο, οι υπηρεσίες θα ασχολούνταν ένα δυο χρόνια με τα εσωτερικά τους, αντί να κυνηγούν εγκληματίες και τρομοκράτες», προσέθεσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση