ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιανμάρ: Η κυβερνητική επιτροπή δε «βλέπει» γενοκτονία των Ροχίνγκια

50.000 Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω Μιανμάρ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μια κυβερνητική επιτροπή στη Μιανμάρ που είχε αναλάβει να ερευνήσει τις ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας αποφάνθηκε, σήμερα, ότι δεν διεξάγεται γενοκτονία εις βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν μέλη της μειονότητας αυτής.

Από τον Οκτώβριο, 50.000 Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας μιας επιχείρησης του στρατού που ξεκίνησε ως αντίποινα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν από ενόπλους στις 9 Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών τμημάτων στην επαρχία αυτή.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις στις οποίες υποβάλλονται από τον στρατό της Μιανμάρ: ομαδικοί βιασμοί, φόνοι, βασανιστήρια.

Στην προκαταρκτική της έκθεση η επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση της Μιανμάρ, αναφέρει ότι το μέγεθος του μουσουλμανικού πληθυσμού και η παρουσία τεμένων «αποδεικνύουν ότι δεν διεξάγεται γενοκτονία και θρησκευτικές διώξεις».

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον βιασμό γυναικών Ροχίνγκια από τους στρατιώτες, η επιτροπή κάνει λόγο για «ανεπαρκή στοιχεία», όμως διευκρινίζει ότι εξακολουθεί να ερευνά τις καταγγελίες για άλλα εγκλήματα και για βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την Κρις Λέουα της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των Ροχίνγκια Arakan, «η μεθοδολογία (της επιτροπής) δεν είναι αξιόπιστη». «Δουλειά τους ήταν να επιβεβαιώσουν επί τόπου τις καταγγελίες, όμως δεν το έκαναν», πρόσθεσε η ίδια.

Ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της επιτροπής, που αποτελείται από 13 μέλη και επικεφαλής της είναι ένας πρώην στρατηγός, ήδη από τη στιγμή της δημιουργίας της

Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από 12 βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης απηύθυναν επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να επέμβει προκειμένου να σταματήσει «αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, η εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είχε χαρακτηρίσει τον Δεκέμβριο την αντίδραση της κυβέρνησης της Μιανμάρ μπροστά στις καταγγελίες των Ροχίνγκια «απερίσκεπτη, αντιπαραγωγική και αναίσθητη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση της κυβέρνησης στις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας είναι «ένα μάθημα για το πώς μπορεί να επιδεινώνεται η κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ είχε κάνει λόγο τον Νοέμβριο για «γενοκτονία» των Ροχίνγκια και είχε ζητήσει από την πρωθυπουργό της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι να δράσει.

Οι Ροχίνγκια θεωρούνται «ξένοι» στην Μιανμάρ, όπου το 90% του πληθυσμού είναι βουδιστές, και είναι, ουσιαστικά απάτριδες, αν και πολλοί από αυτούς ζουν στη χώρα επί γενιές.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια δεν μπορούν να εργαστούν, να πάνε σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ η άνοδο του λεγόμενου «βουδιστικού εθνικισμού», τα τελευταία χρόνια, έχει οξύνει την εχθρότητα εναντίον τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X