ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ελληνικό νησί κατευθύνθηκε ο δράστης του «Ρέινα»

Έρευνες πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία για εμπλεκόμενους στην επίθεση

Kathimerini.gr


Νέες εφόδους και έρευνες πραγματοποίησε χθες η τουρκική αστυνομία, αναζητώντας τον δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης, για να θέσει υπό κράτηση ενοίκους συγκροτήματος κατοικιών στα περίχωρα της Πόλης. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής πραγματοποίησαν έρευνες στην περιοχή του Σιλιβρί (Σηλυμβρία), συλλαμβάνοντας μέλη της κοινότητας των Κινέζων μουσουλμάνων Ουιγούρων, που φέρονται να βοήθησαν τον δράστη της επίθεσης.

Παρότι οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στο «Ρέινα», το όνομα και η εθνικότητά του δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι χθες το βράδυ. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αποκάλυψε ότι ο δράστης είναι Κιργίζιος, γεννημένος το 1988.

Η επίσης φιλοκυβερνητική Aksam, όμως, υποστήριζε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι ο δράστης είναι Ουιγούρος και ότι διέφυγε από την Τουρκία μέσω της επαρχίας Μπαλικεσίρ και του Αϊβαλί στη θάλασσα του Μαρμαρά, με προορισμό «ελληνικό νησί», προφανώς τη Λέσβο.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι «ξένες μυστικές υπηρεσίες ίσως βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο κέντρο “Ρέινα”», επισημαίνοντας τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο ενήργησε ο δράστης.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι δυνατόν ο δράστης να πραγματοποίησε μία τέτοια επίθεση χωρίς να διαθέτει υποστήριξη. Μου φαίνεται σαν ενέργεια μυστικών υπηρεσιών. Ολα αυτά εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε ο κ. Κουρτουλμούς.

Στο μεταξύ, την παρουσία συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη Νότια Τουρκία έθεσαν υπό αίρεση Τούρκοι αξιωματούχοι σε χθεσινές τους δηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, αν και τόνισε ότι η χρήση της βάσης από αμερικανικά και δυτικά αεροσκάφη δεν χρειάζεται να επανεξεταστεί επί του παρόντος, αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αποτελεσματικά την πρόσφατη επιχείρηση του τουρκικού στρατού με στόχο την ανακατάληψη της κωμόπολης Αλ Μπαμπ στη Βόρεια Συρία από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ, είπε ότι η αμερικανική ολιγωρία εγείρει ερωτήματα στον τουρκικό πληθυσμό. «Η παρουσία των Αμερικανών στο Ιντσιρλίκ κάνει τον πληθυσμό και το έθνος μας να αναρωτιούνται, καθώς η βάση χρησιμοποιείται σποραδικά και μόνο για τη στήριξη του τουρκικού στρατού και των ανταρτών που υποστηρίζουμε στη Συρία. Το θέμα αυτό έχει τεθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Καϊνάκ.

Εκρηξη στη Σμύρνη

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, χθες το απόγευμα, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης. Η αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο, αντιμετώπισε πυρά και σκότωσε δύο άνδρες, ενώ αναζητούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ και έναν τρίτο. Ο Καϊνάκ είπε ότι πιθανότατα σχεδιαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, με βάση τον οπλισμό που βρέθηκε πάνω στους δράστες. Οι πρώτες ενδείξεις για την επίθεση συγκλίνουν ότι πρόκειται για έργο του κουρδικού ΡΚΚ.

Υπ’ ατμόν η ΕΛ.ΑΣ. για πιθανό πέρασμα του μακελάρη στην Ελλάδα

Την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε υπηρεσιακό έγγραφο προς τις αστυνομικές διευθύνσεις για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να περάσει στη χώρα μας ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης. Το έγγραφο συνοδεύεται και από μία φωτογραφία του. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής που υπογράφει το έγγραφο ζητεί την ενημέρωση όλων των υπηρεσιών και κυρίως των Υπηρεσιών Ελέγχου Διαβατηρίων, ούτως ώστε σε περίπτωση εντοπισμού ατόμου που προσομοιάζει με τον εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας της χώρας μας και άμεση ενημέρωση τόσο της Υπηρεσίας όσο και της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X