ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντείνεται η αβεβαιότητα για το Brexit

Η παραίτηση του Ρότζερς θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το Brexit

Kathimerini.gr

Η παραίτηση του Βρετανού πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να εντείνει την αβεβαιότητα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., μια διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις της αποχώρησης.

Ο Αϊβαν Ρότζερς, διπλωματικός με μεγάλη εμπειρία, που επρόκειτο να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του τον Οκτώβριο, αποφάσισε να παραιτηθεί προτού η Βρετανία επικαλεστεί το άρθρο 50, κίνηση με την οποία αναμένεται να εκκινήσουν οι διετείς διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο Ρότζερς βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή, πριν από ένα μήνα, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να παρέλθουν τουλάχιστον δέκα χρόνια προκειμένου η Βρετανία να ολοκληρώσει μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Η βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο, επισήμανε πως ο Ρότζερς απλώς αναμετέδιδε αυτά που του ειπώθηκαν στην Ε.Ε. «Ο σερ Αϊβαν Ρότζερς παραιτήθηκε μερικούς μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του ως μονίμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης. «Ο σερ Αϊβαν έλαβε αυτή την απόφαση και τώρα η Βρετανία πρόκειται να διορίσει τον αντικαταστάτη του πριν από την επίκληση του άρθρου 50 τον ερχόμενο Μάρτιο. Είμαστε ευγνώμονες για την εργασία του και τη δέσμευσή του κατά την τελευταία τριετία», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, την ίδια στιγμή, σχολίαζαν ότι η παραίτησή του δεν προκαλούσε έκπληξη. «Ηταν ένας εξαιρετικά ικανός διπλωμάτης, αλλά προφανώς δεν είχε πεισθεί από την απόφαση για Brexit και την κυβερνητική γραμμή της Βρετανίας, που οδηγούσε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά επικίνδυνης αβεβαιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η Βρετανία υπερψήφισε την απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. με ποσοστά που υπερέβησαν το 50%. Η επίκληση του άρθρου 50 θα αποτελέσει την αφετηρία μιας διετούς περιόδου διαπραγματεύσεων, κατά την οποία η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. εκτός και αν καταστεί δυνατή η εύρεση εναλλακτικής λύσης.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σκοπεύει να ξεκινήσει τη διετή διαδικασία αποχώρησης της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου, εκκινώντας έτσι κάποιες από τις πιο πολύπλοκες διεθνείς διαπραγματεύσεις στις οποίες εμπλέκεται η Γηραιά Αλβιώνα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Μέι σχετικά με τη θέση που θα τηρήσει η Βρετανία είναι ελάχιστες, καθώς όπως η ίδια επαναλαμβάνει η δημοσιοποίησή τους θα περιόριζε τις πιθανότητες ελιγμών για το Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση