ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία Τουρκίας-Ιράκ για απόσυρση στρατευμάτων

Το ζήτημα της Μπασίκα είναι από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής ανάμεσα σε Ιράκ-Τουρκία

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κοντά σε οριστική συμφωνία για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Μπασίκα, βρίσκονται Άγκυρα και Βαγδάτη, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Μπιναλί Γιλντιρίμ και Χάιντερ αλ-Αμπάντι στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το ζήτημα της Μπασίκα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί παράνομη την παρουσία τούρκων στρατιωτών στο έδαφός της χωρίς την άδειά της. Το φθινόπωρο οι δύο πλευρές είχαν φτάσει στο σημείο να ανταλλάσσουν απειλές για πόλεμο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί με «φιλικό τρόπο», λαμβάνοντας υπόψη την αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της Μοσούλης.

Ο κ. αλ-Αμπάντι ήταν πιο ευθύς, λέγοντας ξεκάθαρα πως υπάρχει συμφωνία για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το στρατόπεδο της Μπασίκα, όπως μεταδίδουν η ιρακινή κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως παλαιότερα ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θέλει «θέση στο τραπέζι» στις διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των εδαφών γύρω από την ιρακινή πόλης της Μοσούλης, μετά την εκδίωξη του ISIS από την περιοχή. Η Μπασίκα θεωρούνταν στρατόπεδο-κλειδί εάν η Άγκυρα αποφάσιζε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τουρκία και Ιράκ είναι σημαντικά μέλη του πολυεθνικού συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και η αντιπαράθεσή τους είχε προκαλέσει σοβαρούς «πονοκεφάλους» στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται του συνασπισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση