ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Spiegel: Πάνω από 50 επικίνδυνοι ισλαμιστές βρίσκονται στη Γερμανία

Τα αιτήματά τους για άσυλο έχουν απορριφθεί λόγω εμπόλεμης ζώνης στις περιοχές τους

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το θέμα του ασύλου, της απέλασης και της κράτησης έχει έλθει στο προσκήνιο μετά την τρομοκρατική επίθεση του Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, που άφησε πίσω της 12 νεκρούς.

Περισσότεροι από 50 ισλαμιστές που έχουν ταυτοποιηθεί ως πιθανώς επικίνδυνοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά τους για άσυλο έχουν απορριφθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Οι εν λόγω ισλαμιστές θεωρητικά θα μπορούσαν να απελαθούν στις πατρίδες τους, όμως στην πράξη αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χώρες καταγωγής των υπόπτων βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή αρνούνται να συνεργαστούν σε γραφειοκρατικό επίπεδο με το Βερολίνο.

Σε αυτή την κατηγορία βρισκόταν και ο τρομοκράτης που χτύπησε το Δεκέμβριο στο Βερολίνο, ο 24χρονος Ανίς Αμρί, που ήταν προγραμματισμένο να απελαθεί στην πατρίδα του, την Τυνησία, από το καλοκαίρι. Η Τύνιδα όμως αρνήθηκε να τον παραλάβει καθώς δεν είχε διαβατήριο.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το Der Spiegel, οι γερμανικές υπηρεσίες εξετάζουν νομοθετικές αλλαγές ώστε να διευκολυνθεί η κράτηση υπόπτων πριν την απέλασή τους. Επί του παρόντος, τέτοιου είδους προληπτική κράτηση επιτρέπεται μόνον εάν πιστεύεται πως ο πιθανός ισλαμιστής σχεδιάζει να διαφύγει.

Συνολικά, η λίστα των γερμανικών υπηρεσιών με δυνητικά επικίνδυνους ισλαμιστές αριθμεί 548 άτομα. Περίπου οι μισοί βρίσκονται στη Γερμανία, και οι 80 εξ αυτών βρίσκονται υπό κράτηση.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία μετά την επίθεση στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμρί είχε πάντως καταφέρει να ξεφύγει από τα δίχτυα των γερμανικών Αρχών, χρησιμοποιώντας σειρά ψεύτικων ονομάτων και μετακινούμενος συχνά. Παρακολουθούνταν ως πιθανός κίνδυνος έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες πριν την επίθεση στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως δεν θεωρούνταν αξιόλογη απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση