ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τίλερσον: Πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας

Λόγος η κατασκευή νησιών στην οποία επιδίδεται η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΠΗΓΗ: skai.gr

«Η Ουάσινγκτον οφείλει να στείλει στην Κίνα, με σαφή τρόπο, το μήνυμα πως η κατασκευή νησιών στην οποία επιδίδεται στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να σταματήσει κι ότι δεν θα της επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε αυτά», δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον, που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον σημείωσε πως η κατασκευή νησιών και η εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων σε αυτά είναι κινήσεις «παρόμοιες» με την «κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Στην ερώτηση αν τάσσεται υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης έναντι της Κίνας, ο Τίλερσον είπε: «θα στείλουμε στην Κίνα ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτον η κατασκευή νησιών θα σταματήσει και δεύτερον ότι δεν θα σας επιτραπεί να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα νησιά».

Πρόσθεσε πως το Μεξικό είναι μια χώρα την οποία συνδέει μια «μακρά» σχέση φιλίας με τις ΗΠΑ κι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με τον νότιο γείτονά της «λόγω της σημασίας που έχει για εμάς».

Τόνισε πως η κοινή άμυνα των κρατών μελών του NATO είναι απαραβίαστη. Σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, υπογράμμισε ότι θα συμβούλευε τον πρόεδρο Τραμπ να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προτείνει να αρθεί το εμπάργκο εις βάρος της Κούβας -ακόμη κι αν έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο- ενώ διεμήνυσε πως θα επανεξετάσει αν η Κούβα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των κρατών στα οποία η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις διότι θεωρεί πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X