ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες

Δεν πρέπει να περιμένει ότι άλλοι θα λύνουν τα προβλήματα είπε η Καγκελάριος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την ανάγκη για «περισσότερη, και όχι λιγότερη Ευρώπη», η οποία θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σε ομιλία που εκφώνησε χθες Πέμπτη κατά την τελετή ανακήρυξής της ως επίτιμης διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια της Λoυβαίνης και της Γάνδης η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στην «παγκόσμια σκηνή» υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει ότι άλλοι θα εξακολουθούν να λύνουν τα προβλήματα στην γειτονιά της… Αυτό είναι αφελές».

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εδώ και δεκαετίες» επισήμανε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, την κρίση της Κριμαίας, τον πόλεμο στη Συρία τη φτώχεια και τις συρράξεις που μαστίζουν την Αφρική.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη και η ΕΕ πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη στον κόσμο στο μέλλον» σημείωσε.

Όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ «από την οπτική ορισμένων από τους παραδοσιακούς εταίρους μας, και σκέφτομαι τις διατλαντικές σχέσεις, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση για διηνεκή στενή συνεργασία με εμάς τους Ευρωπαίους. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό» τόνισε, σε μια έμμεση αναφορά για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημεριδα De Morgen σχολιάζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος σίγουρα αξίζει την τιμή της αναγόρευσής της σε επίτιμη διδάκτορα από τα δύο βελγικά πανεπιστήμια στο βαθμό που με την συνεπή και γενναία στάση της ‘ανοιχτών συνόρων' στο προσφυγικό έχει καταφέρει να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Με τη σειρά της η De Tijd προτιμά να επικεντρωθεί στην αποστροφή εκείνη της ομιλίας της όπου η γερμανίδα καγκελάριος εφιστά την προσοχή στους κινδύνους «από μια ακινησία και οπισθοδρόμηση της Ευρώπης την στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση