ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστρία: «Ανοιγμα» Κόμματος Ελευθερίας προς Εβραίους

Το FPO διαβεβαιώνει ότι τα βέλη του στρέφονται εναντίον των μουσουλμάνων

Kathimerini.gr

Εξι δεκαετίες αφότου ιδρύθηκε από Αυστριακούς ναζιστές, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) πραγματοποιεί ανοίγματα προς την εβραϊκή κοινότητα της χώρας, την οποία διαβεβαιώνει ότι τα βέλη του τώρα στρέφονται εναντίον των μουσουλμάνων.

«Ο αντισημιτισμός, με οποιαδήποτε μορφή, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε προ διμήνου, σε συζήτηση που είχε οργανώσει το κόμμα του για το θέμα. «Αν το Ισραήλ ως κράτος απειληθεί και σταματήσει να υπάρχει, θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρώπης», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι «το πολιτικό Ισλάμ επιζητεί την παγκόσμια κυριαρχία». Παρόμοια γλώσσα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι ναζί εναντίον των Εβραίων.

Οι Εβραίοι της Αυστρίας δεν φαίνεται να πείθονται. Μετά το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, κορυφαία στελέχη της εβραϊκής κοινότητας κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να καταψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές τον υποψήφιο του FPO, Νόρμπερτ Χόφερ. Ο Χόφερ τελικά έχασε την προεδρία. «Μερικά ωραία σχόλια για το Ισραήλ δεν εξαγνίζουν το κόμμα αυτό», είπε ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης, Οσκαρ Ντόιτς. «Ολόκληρο το παρελθόν του FPO, αλλά και το παρόν του, είναι ξενοφοβικό, ενώ η ηγεσία του προσπαθεί να στρέψει τους κατοίκους της χώρας μας τον έναν εναντίον του άλλου».

Στην Αυστρία των 8,7 εκατ. κατοίκων, οι Εβραίοι που εδιώχθησαν ανηλεώς από τους ναζί αριθμούν σήμερα 10.000. Με τα ανοίγματα αυτά, το FPO δεν στοχεύει μόνο στον μικρό αυτό αριθμό ψήφων, αλλά κυρίως στην εικόνα του στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Ανάλογη πορεία με το FPO ακολουθούν και άλλα ξενοφοβικά κόμματα της Ευρώπης, με πιο εντυπωσιακό το βαθύτατα αντισημιτικό ουγγρικό Γιομπίκ, που προσπάθησε να δείξει ένα πιο ανεκτικό πρόσωπο αποστέλλοντας στους Εβραίους της χώρας ευχές για την εορτή της Χανουκά. Στη Γαλλία, το ζήτημα του αντισημιτισμού ήταν βασικός παράγοντας ρήξης της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης «υποσημείωση της Ιστορίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X