ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχυροί σεισμοί 5,3 και 5,7 ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία (upd)

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν το πρωί την Κεντρική Ιταλία, με διαφορά 1 ώρας

Kathimerini.gr

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, με διαφορά περίπου μιας ώρας.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στο Αματρίτσε, που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο και τον Οκτώβριο και πλήττεται από τον χιονιά - Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Ρώμη, όπου εκκενώθηκε το μετρό

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 10:25 τοπική ώρα και μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, ενώ η δεύτερη στις 11:15 και είχε ένταση 5,7 ρίχτερ.

Το επίκεντρο και των δύο δονήσεων σχεδόν ταυτίζεται και εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, κοντά στο χωριό Αματρίτσε, στην περιοχή δηλαδή που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τόσο τον περασμένο Αύγουστο και Οκτώβριο, όσο και από τριπλό σεισμό τον περασμένο Οκτώβριο και μετρά εκατοντάδες νεκρούς και σοβαρές

Γιούνκερ: Ο σεισμός στην Ιταλία σημαίνει σεισμός στην Ευρώπη

Ο σεισμός στην Ιταλία μεταφράζεται σε σεισμός στην Ευρώπη ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μιλώντας σε διάσκεψη ενόψει της παρουσίας της μαλτέζικης κυβέρνησης στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της μαλτέζικης προεδρίας στην Ε.Ε. Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως η Ε.Ε θα κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ιταλία και να σταθεί δίπλα της μετά τον ισχυρό σεισμό. 

Τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο δοκιμάζονται από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) το επίκεντρο βρίσκεται στο Μοντερεάλε της Λ' άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτίρια στην περιοχή του Ριέτι, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.

Οι μαθητές σχολείων στο Ριέτι εκκένωσαν τις τάξεις τους, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ στη Ρώμη δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική, με πολλά σχολεία να εκκενώνονται και στην ιταλική πρωτεύουσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση