ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λονδίνο: Ο Μπόρις Τζόνσον δε χαρακτήρισε ναζιστή τον Γάλλο Πρόεδρο

Η Πρωθυπουργός θέλει να εγγυηθεί το συντομότερο δυνατό τα δικαιώματά των πολιτών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαίων, ειδικότερα των Γάλλων, απειλήθηκε προς στιγμή μετά από προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον να μην υιοθετηθεί εκδικητική στάση έναντι της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να βγει από την ενιαία αγορά.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απαντούσε σε σχόλιο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στη Βρετανία μία καλύτερη συμφωνία εκτός ενιαίας αγοράς από αυτή που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Τζόνσον είπε: «Εάν ο κ. Ολάντ θέλει να τιμωρήσει με ξυλοδαρμό οποιονδήποτε επιλέξει να δραπετεύσει, κάπως με τον τρόπο που βλέπουμε σε ταινίες του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε δε νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε και δε νομίζω ότι είναι προς τα συμφέροντα των φίλων μας και εταίρων».

Η δήλωση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας χαρακτηρίστηκε από Βρετανούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης και από Ευρωπαίους πολιτικούς «εντελώς ανόητη», «απεχθής» και «ανάρμοστη». Η Ντάουνινγκ Στριτ υποχρεώθηκε να σπεύσει προς υπεράσπιση του Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπονοούσε για οποιονδήποτε ότι είναι ναζιστής», είπε η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές η εκπρόσωπος της κ. Μέι είχε τονίσει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με τη βαρυσήμαντη ομιλία της Τρίτης για το Brexit έδειξε ότι θα επιδιώξει την παράλληλη διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου από την ΕΕ και των όρων που θα διέπουν τη διάδοχη εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Αυτή η παράλληλη διαπραγμάτευση έχει για την ώρα απορριφθεί από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε απόφαση για το ποιο θα είναι το σύστημα με βάση το οποίο θα επιτρέπεται η έλευση πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία μετά από το Brexit, η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι οι συζητήσεις επ’ αυτού συνεχίζονται, με διάφορες προτάσεις να είναι στο τραπέζι. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια ανοιχτή χώρα, αλλά και παράλληλα να μειώσουμε τον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη χώρα», σημείωσε.

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν ήδη στη Βρετανία, επανέλαβε ότι η Πρωθυπουργός θέλει να εγγυηθεί το συντομότερο δυνατό τα δικαιώματά τους, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει όταν εξασφαλιστούν διαβεβαιώσεις και από τους Ευρωπαίους για αντίστοιχη μεταχείριση των Βρετανών πολιτών που ζουν στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος εμφανίστηκε εξάλλου αρκετά αυστηρή με την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον που δήλωσε μετά από την ομιλία της Τερέζα Μέι ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας είναι «σχεδόν αναπόφευκτο» λόγω του σκληρού Brexit που περιέγραψε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία μόλις πριν από δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα εκείνου του δημοψηφίσματος ήταν «αποφασιστικό, νόμιμο και δίκαιο», είπε.

Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφασή του για το κατά πόσο η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 (για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit) από την κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο θα εκδοθεί την προσεχή Τρίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση