ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιούνκερ προς Μέι: Η Ε.Ε δεν έχει εχθρική διάθεση

Τηλεφώνημα Γιούνκερ προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας μετά τις δηλώσεις της για το Brexit

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι είχε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά και από τις δηλώσεις της για σκληρό Brexit στο οποίο και της ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εχθρική διάθεση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι μίλησε με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της και υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι που θα διαπραγματευτούν την έξοδο της Βρετανίας από το Ε.Ε, θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως στις δηλώσεις του πως οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «πάρα πολύ δύσκολες».

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύτηκε για μία ισορροπημένη λύση. «Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας».

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, χαιρέτησε τις διευκρινίσεις της Τερέζας Μέι και ξεκαθάρισε πως δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις. «Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της», υπενθύμισε.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε μετά και από την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, σχετικά με τους στόχους του Λονδίνου στη μελλοντική διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, που ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την Προεδρία της Ε.Ε, ξεκαθάρισε πως επιθυμεί μια «δίκαιη» συμφωνία για τους Βρετανούς. Επανέλαβε όμως ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του θα πρέπει να είναι κατώτερο από αυτό που ίσχυε όσο ήταν πλήρες μέλος.

Στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Μούσκατ κληθείς να σχολιάσει αν μετάφρασε ως απειλή την προειδοποίηση της Τερέζας Μέι ότι δηλαδή η λήψη τυχόν τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους των Βρυξελλών θα βλάψει την ΕΕ, το απέρριψε. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν άκουσε μια «κήρυξη πολέμου» στην ΕΕ από τη Βρετανία ενώ χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη». Την αποφασιστικότητα της Μέι να εγκαταλείψει η χώρα της την ενιαία αγορά.

Ο Μούσκατ ανακοίνωσε επίσης ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα» θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit, αφού όμως προηγουμένως το Λονδίνο προσφύγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί πιθανότατα 4-5 εβδομάδες αργότερα.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση