ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σινιάλο από Τουρκία ότι δέχεται την παραμονή του Άσαντ στη Συρία

Η Άγκυρα «δεν μπορεί πλέον να επιμένει σε έναν πολιτικό συμβιβασμό χωρίς τον Ασάντ»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διατεθειμένη να δεχτεί την παραμονή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία φαίνεται πως είναι πλέον η Τουρκία, σε μία ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως η Άγκυρα «δεν μπορεί πλέον να επιμένει σε έναν πολιτικό συμβιβασμό που δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ».

Πρόκειται για σαφή απόκλιση από τη γραμμή που τηρεί η Άγκυρα από την αρχή του συριακού εμφυλίου, το 2011, ότι η αποχώρηση του σύρου προέδρου αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά έχει υποστηρίξει αντικαθεστωτικές οργανώσεις που μάχονται στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Ο κ. Σιμσέκ υπογράμμισε πως ο κ. Άσαντ φέρει τεράστιες ευθύνες για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, όμως παραδέχτηκε ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες των καθεστωτικών στρατευμάτων έχουν «αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στο έδαφος». Η Τουρκία πρέπει να δει την κατάσταση «ρεαλιστικά», επισήμανε.

Ο κ. Σιμσέκ δήλωσε τέλος πως η Άγκυρα τρέφει «μεγάλες ελπίδες» για την ειρηνευτική διάσκεψη που οργανώνουν την επόμενη εβδομάδα στην Αστάνα του Καζακστάν η Τουρκία και η Ρωσία.

Στη διάσκεψη έχουν κληθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που έχουν ουσιαστικά απεμπλακεί από τις διαπραγματεύσεις για τη συριακή κρίση μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X