ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διεθνής υποδοχή της πρώτης ομιλίας του πλανητάρχη Τραμπ

Με ποικίλα συναισθήματα έγινε δεκτή η εναρκτήρια ομιλία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Με ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις έγινε δεκτή ανά την υφήλιο η εναρκτήρια ομιλία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον φόβο, τη σιωπή και τη χαρά να εμφανίζονται παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στον κόσμο με την ομιλία του ότι μπορεί να είναι εξίσου διχαστικός τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υποσχόμενος να βάλει την Αμερική «πρώτη», ακόμη και αν χρειαστεί να θέσει υπό αμφισβήτηση όλα τα δόγματα διεθνούς συνεργασίας που ακολουθούν πιστά οι ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια. Αυτή η νέα θεώρηση της διεθνούς θέσης των ΗΠΑ είναι που προκάλεσε το ετερόκλητο σύνολο αντικρουόμενων αντιδράσεων στην ομιλία του Τραμπ, κάτι που αντανακλά τη διεθνή αβεβαιότητα για το πώς η νέα διοίκηση των ΗΠΑ θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Μ. Βρετανία, έναν από τους παραδοσιακά στενότερους εταίρους των ΗΠΑ, ο φόβος ήταν αισθητός στη βρετανική κυβέρνηση, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να τονίζει τη σημασία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για την παγκόσμια σταθερότητα, υπογραμμίζοντας ότι «με τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι τώρα η ώρα για λιγότερη συνεργασία».

Αντίστοιχες ήταν οι ανησυχίες και στη Γερμανία, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για «δραστική ριζοσπαστικοποίηση» της αμερικανικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να καλύψει το κενό που θα αφήσει η Ουάσιγκτον, εφόσον επέλθει η απομονωτική πορεία που διακηρύσσει ο Τραμπ.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν περίμενε καν την εναρκτήρια ομιλία, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι «βρισκόμαστε σε μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία και δεν είναι δυνατό ούτε φρόνιμο να θέλεις να είσαι απομονωμένος από το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα».

Μολαταύτα, στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, δεν συμμερίζονται όλοι τις απόψεις του Ολάντ. Η ακροδεξιά πολιτικός και υποψήφια πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ ανοίγει «μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των εθνών», δήλωση που αντανακλά τις απόψεις πολλών εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων της Ευρώπης, τα οποία βλέπουν στα λεγόμενα του Τραμπ μια νομιμοποίηση των δικών τους ευρωσκεπτικιστικών θέσεων και επιδιώξεων.

«Το 2016 ξύπνησε ο αγγλοσαξονικός κόσμος», δήλωσε επιπλέον η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, τονίζοντας ότι το 2017 θα έρθει η σειρά των λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης να ξυπνήσουν. Ομοίως, στη Ρωσία, όπου οι λεκτικές επιθέσεις της ρωσικής κυβέρνησης κατά του Ομπάμα είχαν καταστεί τους τελευταίους μήνες εθνικό σπορ, υπήρξε ενθουσιασμός για την έλευση και τις διακηρύξεις του Τραμπ.

Το Κρεμλίνο υποδέχθηκε με πολλή χαρά το σημείο του λόγου του Τραμπ που τόνιζε την αναγκαιότητα ένωσης του πολιτισμένου κόσμου κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, κάτι που θεωρούν ότι εγκληματικώς δεν επεδίωξε ποτέ ο Ομπάμα, ασκώντας αντιθέτως κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεργασία του με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ. Στον μεταξύ, στην Απω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα και στην Ιαπωνία, η σιωπή υπήρξε η κυριότερη αντίδραση απέναντι στην παρθενική ομιλία του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, μια σιωπή που υποδηλώνει αποδοχή για τη νέα κατάσταση, χωρίς ωστόσο ανοιχτή στήριξη.

Στον αντίποδα, τα λόγια των αναλυτών ήταν λιγότερο συγκρατημένα από των πολιτικών, τα λόγια των οποίων φιλτράρονται από την υποχρέωσή τους να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Ενδεικτικά, ο Γκόρο Χασιμότο, συντάκτης της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri Shimbun, συνέκρινε την ομιλία του Τραμπ με την εναρκτήρια ομιλία του Κένεντι, την οποία είχε παρακολουθήσει με ενθουσιασμό το 1961, τονίζοντας πόσο δεν έμοιαζε η ομιλία του Τραμπ με εκείνο τον λόγο που τον είχε συνεπάρει όταν ήταν παιδί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X