ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προτεραιότητα η αντιαεροπορική άμυνα Βερολίνου

Το αντιαεροπορικό της σύστημα μέσου βεληνεκούς θα αντικαταστήσει η Γερμανία

Kathimerini.gr

Το παρωχημένο αντιαεροπορικό της σύστημα μέσου βεληνεκούς ετοιμάζεται να αντικαταστήσει η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να καλύψει κενά στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ και να αντιμετωπίσει τη νέα ρωσική επιθετικότητα, μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

Η απόφαση αντικατάστασης του συστήματος θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση αγοράς νέας αντιαεροπορικής ασπίδας, κόστους 460 εκατ. ευρώ, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και τη δαπάνη επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε επόμενη φάση. Το νέο αντιαεροπορικό σύστημα θα περιλαμβάνει ραντάρ και λέιζερ, με επιπλέον κόστος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι αν και η πολιτική ηγεσία έχει εξετάσει την πρόταση, δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση της αγοράς. Πηγή του υπουργείου Αμυνας αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει θετικά την πρόταση αγοράς συστήματος της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων Diehl Defense, η οποία πούλησε στη Σουηδία το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T. Η συστοιχία των αντιαεροπορικών αυτών πυραύλων είναι τοποθετημένη πάνω σε ερπυστριοφόρο όχημα Hagglunds, κατασκευασμένο από τη βρετανική BAE Systems.

Το IRIS-T SLS

Οι πύραυλοι IRIS-T, τους οποίους η Γερμανία χρησιμοποιεί ήδη στα μαχητικά της αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, μπορούν να διαμορφωθούν έτσι ώστε να εκτοξεύονται από το έδαφος εναντίον εναέριων στόχων. Η γερμανική εταιρεία κατασκευάζει επίσης το IRIS-T SLS για λογαριασμό της σουηδικής αεράμυνας, το οποίο εκτοξεύεται από το έδαφος και είναι ικανό να καταστρέφει αεροσκάφη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Αμερικανοί και Γερμανοί αμυντικοί αξιωματούχοι είχαν καταγράψει πέρυσι σημαντικές ελλείψεις σε οπλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς, καθιστώντας το ΝΑΤΟ ουσιαστικά ανίκανο να αμυνθεί εναντίον επίθεσης από μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Η Γερμανία, δεχόμενη πιέσεις από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την ενίσχυση του αμυντικού της προϋπολογισμού, χαρακτήρισε την πυραυλική αντιαεροπορική άμυνα μία από τις προτεραιότητές της σε λευκή βίβλο του 2016, έχοντας συνάψει αμυντική συμφωνία με την Ολλανδία με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Παρότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αποφάσεις για νέες αγορές πριν από το 2018, η πολιτική ηγεσία του γερμανικού στρατεύματος μπορεί να ζητήσει ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αρχικών σταδίων του προγράμματος ενίσχυσης της αεράμυνας.

Πιέσεις αναμένεται να ασκήσει στο Βερολίνο η αμερικανική κατασκευάστρια αντιαεροπορικών συστημάτων Raytheon, η οποία κατασκευάζει σύστημα ανάλογο με αυτό της Diehl, με κωδική ονομασία NCADS. Το σύστημα αυτό, που κατασκευάζει η Raytheon από κοινού με τη νορβηγική Kongsberg, έχουν ήδη αποκτήσει η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία και το Ομάν.

«Η είδηση ότι το ΝΑΤΟ και η Γερμανία ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν την αεράμυνα μέσου βεληνεκούς τους είναι ιδιαίτερα θετική», λέει στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση