ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πατριωτική αφοσίωση ενώνει Τραμπ και Κιμ

Η εθνική ημέρα πατριωτικής αφοσίωσης θυμίζει πρωτοβουλίες Κιμ Γιονγκ Ουν

Kathimerini.gr

Η «εθνική ημέρα πατριωτικής αφοσίωσης», την οποία προκήρυξε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, θυμίζει ανάλογες πρωτοβουλίες του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian. Μιλώντας σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ τον Οκτώβριο του 2015, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τους «ηρωικούς άνδρες και γυναίκες» του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι απαντώντας με ενθουσιασμό στην έκκληση του κόμματος, εργάσθηκαν με την πατριωτική αφοσίωση του ανάδελφου πατριώτη σε μία προσπάθεια να οικοδομήσουν το ακμάζων σοσιαλιστικό έθνος».

Η «πατριωτική αφοσίωση» αποτελεί κοινό μοτίβο της κομματικής προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ –πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν– η επίσημη κομματική εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν», έγραφε: «Η άνοιξη της ευημερίας υπό τον σοσιαλισμό θα επέλθει οσονούπω, χάρη στην πατριωτική αφοσίωση του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος μας προστάτευσε από τους θυελλώδεις ανέμους της Ιστορίας μέχρι και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του».

Στο προεδρικό του διάταγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η προκήρυξη «θα ενισχύσει τους δεσμούς των πολιτών μεταξύ τους, αλλά και με τη χώρα, ανανεώνοντας παράλληλα την αίσθηση καθήκοντος της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες».

Ο Τζίρο Ισιμάρου, Ιάπωνας αναλυτής με ειδίκευση στη Βόρεια Κορέα, λέει ότι η επίκληση του Ντόναλντ Τραμπ στην πατριωτική αφοσίωση παραπέμπει στην ιδεολογία τριών γενεών της βορειοκορεατικής δυναστείας των Κιμ.

«Οι Βορειοκορεάτες πολίτες ακούνε τον όρο αυτό σε καθημερινή βάση. Η ορολογία αυτή δεν περιέχεται μόνο στα μέσα ενημέρωσης και σε ομιλίες, αλλά συναντάται και σε πόστερ και άλλα προπαγανδιστικά μέσα. Οι πολίτες θα ακούσουν την έκφραση αυτή ακόμη και όταν παραβρεθούν σε σύσκεψη του τοπικού κομματικού πυρήνα, όπου θα τους γίνει έκκληση να ενισχύσουν την παραγωγή ρυζιού από αγάπη για την πατρίδα ή να συλλέξουν περισσότερο μέταλλο για όπλα και πυρομαχικά», λέει ο Τζίρο Ισιμάρου.

Αγνοούν την επικαιρότητα

Ο Ιάπωνας ειδικός επισημαίνει ότι ο μέσος Βορειοκορεάτης αγνοεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας απέκτησαν νέο πρόεδρο. Η «Ροντόνγκ Σινμούν» περιέγραψε την ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ σε σύντομο άρθρο της, χωρίς το παραμικρό σχόλιο, στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας της την Κυριακή, δύο ημέρες αφού πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση