ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά Τραμπ για το «μπλόκο» στους μετανάστες

Το διάταγμα δεν έχει στόχο τους μουσουλμάνους υποστήριξε ο Τραμπ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι κατά του διατάγματος του Προέδρου Τραμπ για τη μετανάστευση.

Το διάταγμα, που προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες 7 χωρών και σε πρόσφυγες, προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και μεταξύ πολιτών.

Στην Ουάσιγκτον, το μεσημέρι της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαδηλωτών προς τον Λευκό Οίκο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ενάντια στην ξενοφοβική πολιτική που εφαρμόζει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, με το διάταγμα για την μετανάστευση αλλά και με την απόφαση για κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Πολίτες όλων των ηλικιών διαδήλωσαν κατά της απαγόρευσης, κρατώντας πλακάτ που, μεταξύ άλλων, έγραφαν «Είμαστε όλοι Μουσουλμάνοι», «Όχι στο μίσος» και «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στα αεροδρόμια, πολλών μεγάλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και η πολιτεία του Βερμόντ.

Καταδικάζουν το διάταγμα 16 γενικοί εισαγγελείς

Το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόνταλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταξιδιωτών από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, καταδίκασαν οι γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε κοινή ανακοίωση οι εν λόγω γενικοί εισαγγελείς εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από τη χαώδη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το διάταγμα.
Δικαστές στις πολιτείες της Μασαχουσέτης, της Βιρτζίνια και της Ουάσιγκτον, έχουν ήδη μπλοκάρει την εφαρμογή του διατάγματος από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Στο Μπρούκλιν, ομοσπονδιακή δικαστής εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή για αναστολή της απέλασης δεκάδων ταξιδιωτών και προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες προκάλεσε αντιδράσεις και στους κόλπους των ρεπουπλικάνων.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα εφαρμόστηκε με προχειρότητα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να τροποποιήσει το διάταγμα.

Κατά του διατάγματος Τραμπ τάχθηκαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Σε κοινή δήλωση, οι δύο γερουσιαστές υποστήριξαν ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, είναι πιθανόν ότι θα συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών, παρά στη βελτίωση της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φοβόμαστε ότι αυτό το εκτελεστικό διάταγμα θα αποτελέσει αυτοτραυματισμό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας¨, ανέφεραν στην δήλωσή τους οι δύο γερουσιαστές, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμποδίσουν τους κατόχους πράσινης κάρτας, να επιστρέψουν στη χώρα που αποκαλούν πατρίδα τους.

Υπεραμύνεται της απόφασης του ο Τραμπ

Η Αμερική έχει ανάγκη από ισχυρά σύνορα τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε το διάταγμά του, με το οποίο κλείνει τα σύνορα σε ορισμένους πρόσφυγες και ξένους.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του γράφοντας: ¨Δείτε, τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στην πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο: ένα τρομερό χάος¨.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το διάταγμα που υπέγραψε, δεν έχει ως στόχο ειδικά τους μουσουλμάνους.

Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, ανέφερε, δεν πρόκειται για μία απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, όπως μεταδίδουν λανθασμένα τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι το διάταγμα αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση