ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε η γραμματέας του προπαγανδιστή των Ναζί

Η Πόμσελ απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών την μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Πέθανε στις 27 Ιανουρίου, την Διεθνή Ημέρα Μνήμης τους Ολοκαυτώματος, σε ηλικία 106 ετών, η Μπρουνάιλντ Πόμσελ, πρώην γραμματέας του επικεφαλής του γραφείου προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Η Πόμσελ πέθανε σε έναν οίκο ευγηρίας στη νότια πόλη του Μονάχου σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κρόενς, τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Μια γερμανική ζωή» που αφορά τη ζωή της Πόμσελ.

Για τρία χρόνια εργάστηκε ως γραμματέας και στενογράφος του Γκαίμπελς και πάντα επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με το Ολοκαύτωμα που στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους.

«Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα», είπε σε συνέντευξή της στον Κρίστιαν Κρόενς τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή της. «Ήμασταν όλοι παγιδευμένοι σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης», δήλωσε αναφερόμενη στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Εργαζόταν ως γραμματέας στο γραφείο του Γκαίμπελς από το 1942 μέχρι το 1945 όταν κατέρρευσε το καθεστώς των Ναζί και ήταν μια από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στον εσωτερικό κύκλο των Ναζί.

Στο ντοκιμαντέρ λέει επίσης ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ ενοχή και ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να προβάλει αντίσταση γιατί ήταν πάρα πολύ δειλή.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατό της, η Πόμσελ είχε πλήρη διαύγεια μέχρι το τέλος της ζωής της και ήταν γεμάτη ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον.

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X