ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον Νιλ Γκόρσιτς

Ο συντηρητικός Γκόρσιτς επιλέγηκε για την πλήρωση της έδρας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Kathimerini.gr

Μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μία από τις σοβαρότερες αποφάσεις της προεδρίας του, επιλέγοντας τον συντηρητικό δικαστή Νιλ Γκόρσιτς για την πλήρωση της έδρας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε χηρεύσει από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν απεβίωσε ο δικαστής Αντονιν Σκαλία.

Ο θάνατος του Σκαλία άφησε τον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ διχασμένο στα περισσότερα θέματα, με τέσσερα εκ των μελών του να γέρνουν προς συντηρητικές θέσεις και ισάριθμα προς φιλελεύθερες. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου αρνείτο επί 11 μήνες όχι μόνο να εγκρίνει, αλλά ακόμη και να θέσει υπό εξέταση την πρόταση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον ομοσπονδιακό εφέτη Μέρικ Γκάρλαντ, γεγονός ασυνήθιστο στην αμερικανική πολιτική ιστορία και δηλωτικό της οξείας πολιτικής πόλωσης στην Ουάσιγκτον. Με την επιλογή του Τραμπ, η πλάστιγγα γέρνει καθαρά στην πλευρά των συντηρητικών. Δεδομένου ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστών είναι ισόβια και ο Γκόρσιτς μόλις 49 ετών –ο νεότερος που έχει προταθεί για το αξίωμα εδώ και 25 χρόνια– η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για σοβαρά, επίμαχα ζητήματα όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, η θανατική ποινή, τα δικαιώματα θρησκευτικών ομάδων και τα όρια παρέμβασης ομοσπονδιακών, ρυθμιστικών αρχών.

Ο Νιλ Γκόρσιτς διορίστηκε ομοσπονδιακός εφέτης από τον Τζορτζ Μπους το 2006 και ζει στο Μπόλντερ του Κολοράντο, όπου διατηρεί ιπποφορβείο και αρέσκεται σε φυσιολατρικές εξορμήσεις. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ακολούθησε τα χνάρια του Αντονιν Σκαλία και έγινε γνωστός για τις τοποθετήσεις του υπέρ των δικαιωμάτων θρησκευτικών ομάδων και επιχειρήσεων, εναντίον της ευθανασίας και των υπερβολικών ρυθμίσεων στην αγορά. Χαρακτηρίζεται συντηρητικός, αλλά όχι διχαστικός και οι απόψεις του για διαφιλονικούμενα ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις και η μετανάστευση, δεν είναι απολύτως σαφείς.

Ο διορισμός του Γκόρσιτς πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία 52 εδρών σε σύνολο 100.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη, ανταποδίδοντας στα ίσα την κωλυσιεργία των Ρεπουμπλικανών επί προεδρίας Ομπάμα. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, άφησε να εννοηθεί ότι η μειοψηφία θα κάνει χρήση της χρονοβόρας διαδικασίας του filibuster (επ’ αόριστον παράταση της συζήτησης), η οποία μπορεί να διακοπεί μόνο με πλειοψηφία 60 ψήφων. Εν τω μεταξύ, χθες η Γερουσία επιβεβαίωσε τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον στα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών καθώς και τεσσάρων Δημοκρατικών. Επίσης επικυρώθηκε ο διορισμός της Ελέιν Τσάο στο υπουργείο Μεταφορών, με την αρμοδιότητα να υλοποιήσει την υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων στις συγκοινωνιακές υποδομές της χώρας.

«Ανταρσίας» συνέχεια

Παράλληλα, συνεχίζεται η «ανταρσία» σοβαρών τμημάτων του κρατικού μηχανισμού στο προεδρικό διάταγμα του Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Τέσσερις πολιτείες (Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον) προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, ενώ 900 μόνιμοι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν μνημόνιο διαμαρτυρίας. Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο προσέβαλαν δικαστικά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για περικοπή των κονδυλίων σε πόλεις που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, σε πείσμα των κυβερνητικών αποφάσεων.

Την ανησυχία του για το διάταγμα Τραμπ εξέφρασε εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό. Πάντως, δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters εμφανίζει το 49% των Αμερικανών να επικροτεί το προεδρικό διάταγμα εναντίον των προσφύγων και των μουσουλμάνων, έναντι 41% που τοποθετείται αρνητικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X