ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Πούτιν στρέφει το ενδιαφέρον του στον Ορμπαν

Η άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας είναι στην ατζέντα του Πούτιν

Kathimerini.gr

Η άρση των κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Ρώσου προέδρου Πούτιν κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Βουδαπέστη. Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ έχει αλλάξει εν μέρει τα δεδομένα, καθιστώντας πιθανή τη μερική άρση των αμερικανικών κυρώσεων, στοιχείο που θα θέσει εν αμφιβόλω τη συνέχιση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι ο Ορμπαν θα πάρει θέση κατά των κυρώσεων, όχι μόνο ρητορικά», είπε στην ιστοσελίδα Politico ο ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Αντράς Ντεάκ. «Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ορμπαν έχει γίνει πιο σημαντικός για τον Πούτιν, καθώς η αντίδρασή του στην ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό τον έχει αναδείξει σε εναλλακτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο».

Ο Ορμπαν πράγματι αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ε.Ε. για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά έχει επανειλημμένως ψηφίσει τη συνέχιση των κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας. «Οι Ρώσοι θέλουν να βρουν μια ευρωπαϊκή χώρα που θα κάνει το πρώτο βήμα», προσέθεσε ο Ούγγρος αναλυτής, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο ερώτημα» το πώς θα κινηθεί ο Ορμπαν. Πλην της Ουγγαρίας, κατά των κυρώσεων τάσσονται η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι ελπίδες της Μόσχας αναπτερώθηκαν με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπαν, σύμφωνα με τις οποίες «τελείωσε η εποχή των πολυμερών σχέσεων, ξεκινάει η εποχή των διμερών σχέσεων. Είναι παράλογο, ειδικά στην Ευρώπη, να αγνοούμε την ισχύ και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ρωσία».

Στο μεταξύ, η Μόσχα ενεπλάκη χθες σε διπλωματική κόντρα με το Οσλο, λόγω της εφαρμογής από τη Νορβηγία των κυρώσεων της Ε.Ε. Η Ρωσία αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας εισόδου στη χώρα σε δύο μέλη του νορβηγικού Κοινοβουλίου, απόφαση για την οποία η νορβηγική κυβέρνηση εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, καλώντας τον Ρώσο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση