ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσωρινό «πάγωμα» της απαγόρευσης Τραμπ στις ΗΠΑ διέταξε δικαστής

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή η εντολή του Τραμπ παύει να έχει ισχύ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η αναστολή για πρώτη φορά καλύπτει ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνιστά τη μεγαλύτερη ως τώρα νομική πρόκληση στην εκτελεστική εντολή Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών.

Προσωρινή αναστολή του διατάγματος Τραμπ που απαγορεύει σε όλους τους πρόσφυγες και στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ, μετά από προσφυγή των πολιτειών της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που μπλοκάρει πλήρως την εντολή Τραμπ σε ολόκληρη τη χώρα και συνιστά μεγάλη πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ασκήσει άμεσα έφεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ σημαίνει πως οι περιορισμοί για είσοδο στη χώρα μπορούν να αρθούν άμεσα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η «Wall Street Journal» με δεδομένη τη σύγχυση που επικρατεί, δεν είναι γνωστό πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη στα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κορυφαίος νομικός αξιωματούχος της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Μπομπ Φέργκιουσον, τόνισε πως με την απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ η εντολή του προέδρου Τραμπ παύει να έχει ισχύ. Προσέθεσε αιχμηρά πως το δικαστήριο απέδειξε ότι ουδείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κεντρικό κομμάτι της απόφασης του δικαστή Ρόμπαρτ είναι ότι οι πολιτείες έχουν το δικαίωμα να κινηθούν δικαστικά κατά της εκτελεστικής εντολής του προέδρου Τραμπ, ουσιαστικά ανοίγοντας το δρόμο για παρατεταμένη νομική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και τον Λευκό Οίκο.

Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριξαν πως οι πολιτείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν δικαστικά την εντολή, προσθέτοντας πως το Κογκρέσο έχει εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την μετανάστευση.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα επιχειρηματολόγησαν ότι η εντολή του προέδρου Τραμπ προκαλεί διακρίσεις σε βάρος των πολιτών τους και έχουν έννομο συμφέρον να εναντιωθούν.

Την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του, το διάταγμα Τραμπ έχει οδηγήσει στην ανάκληση σχεδόν 60.000 βίζα εισόδου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, δικηγόρος της κυβέρνησης είχε τοποθετήσει τον αριθμό των ανακλημένων θεωρήσεων σε 100.000, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως ο εν λόγω αριθμός περιλαμβάνει κατηγορίες που έχουν εξαιρεθεί, όπως οι βίζα που έχουν χορηγηθεί σε διπλωμάτες ή σε προσωπικό του NATO και των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση