ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρουμανία: H κυβέρνηση εξετάζει την απόσυρση για τη διαφθορά

Το διάταγμα είναι μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αποσύρει το αμφιλεγόμενο διάταγμα για υποθέσεις διαφθοράς, το οποίο έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και την διεθνή καταδίκη από τότε που εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι θα συναντηθεί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό.

"Ίσως να υπάρξουν και συζητήσεις για απόσυρσή του αν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί", είπε ο Ντραγκνέα στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα DCNews.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο συγκεκριμένο μέσο ο ίδιος δήλωσε: "Νιώθω ότι δεν μπορώ να τη συγκρατήσω άλλο...την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου".

"Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο".

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007.

Αν επιβληθεί, θα αποποινικοποιήσει αδικήματα όπως την κατάχρηση εξουσίας που θα αφορούν ποσά μικρότερα των 48.000 δολαρίων.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου υπό το PSD έχει μέχρι στιγμής απορρίψει σθεναρά τις εκκλήσεις για να ακυρώσει το διάταγμα παρότι την Πέμπτη εμφανίστηκαν "ρωγμές" στο υπουργικό συμβούλιο με την παραίτηση ενός υπουργού και την έκκληση ενός αντιπροέδρου του PSD για απόσυρση του μέτρου.

Ο αρχηγός του PSD επέλεξε τον Γκριντεάνου να ηγηθεί της κυβέρνησης όταν στον ίδιο τον Ντραγκνέα απαγορεύτηκε να τεθεί επικεφαλής της εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του για εκλογική νοθεία.

Αν το διάταγμα ισχύσει, θα τεθεί τέλος στη συνεχιζόμενη δίκη εις βάρος του Ντραγκνέα, ο οποίος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του για να διασφαλίσει κρατικούς μισθούς για δύο εργαζόμενους στο αρχηγείο του κόμματός του το διάστημα 2006-2013.

Αλλά και δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα πρόκειται να ωφεληθούν σε μια τέτοια περίπτωση.

Από το μεσημέρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο Βουκουρέστι για μια πορεία προς το κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις συγκεντρώνουν καθημερινά περίπου 200.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη Ρουμανία, μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, συνηθισμένη στις πολιτικές ταραχές έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από 27 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X