ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατροπή εκλογικού σκηνικού στη Γαλλία

Η διαπόμπευση του δεξιού πολιτικού ενισχύει την ακροδεξιά Λεπέν

Kathimerini.gr

«Ξαναβάζω την οικογένεια στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας». Ηταν η υπόσχεση με την οποία ανέλαβε πριν από λίγους μήνες το χρίσμα των Γάλλων συντηρητικών ο Φρανσουά Φιγιόν. Το σχετικό βίντεο στοιχειώνει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του καθώς η σύζυγός του και τα παιδιά του φαίνεται ότι ήταν αργόμισθοι υπάλληλοι στο γραφείο του, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 900.000 ευρώ.

Το σκάνδαλο, που έγινε ακόμη χειρότερο αφότου τα γαλλικά ΜΜΕ ξέθαψαν διαβεβαιώσεις της Πενέλοπι Φιγιόν προ δεκαετίας ότι ουδέποτε απασχολήθηκε ως βοηθός του, αλλάζει δραματικά το τοπίο ενόψει των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου (πρώτος και δεύτερος γύρος). Ο ίδιος χαρακτήρισε το σκάνδαλο «θεσμικό πραξικόπημα της Αριστεράς», ωστόσο ακόμη και στελέχη του κόμματός του δεν κρύβουν κατ’ ιδίαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη και θεωρούν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί.

Η διαπόμπευση του δεξιού πολιτικού, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο κατεξοχήν πολέμιος της διαφθοράς απέναντι στον ομοϊδεάτη του Νικολά Σαρκοζί, ενισχύει αφενός την ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, και αφετέρου τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εισέρχεται στον δεύτερο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σε αυτήν την περίπτωση τον Μακρόν να εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά επειδή το 2016 όλες οι έρευνες έπεσαν έξω τόσο στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit όσο και σε αυτήν των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι επενδυτές ετοιμάζονται ήδη για ενδεχόμενη εκλογική νίκη Λεπέν, που θα μπορούσε να σημάνει διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Πάντως, ούτε στο στρατόπεδο του Εθνικού Μετώπου είναι ανέφελος ο ουρανός. Μέχρι την Τρίτη είχε διορία η Μαρίν Λεπέν να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιo κονδύλια ύψους 298.000 ευρώ, που κατηγορείται ότι απέσπασε καταχρηστικά από το σώμα για τη μισθοδοσία υπαλλήλων οι οποίοι όμως απασχολούνταν στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες. Τέλη Φεβρουαρίου καλείται να καταβάλει έτερο ποσό σε παρόμοια υπόθεση. Με δεδομένο ότι η Λεπέν αρνείται να το κάνει, τα ποσά αναμένεται να παρακρατηθούν από τον μισθό της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την περασμένη Τετάρτη, όταν ένας δημοσιογράφος άρχισε να της υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις, σωματοφύλακές της τον απομάκρυναν διά της βίας και απέδειξαν τη δυσανεξία της Γαλλίδας ακροδεξιάς πολιτικού στην κριτική. «Ξέρετε τι σημαίνει ελευθερία έκφρασης;» ακούγεται να ρωτάει ο δημοσιογράφος στο επίμαχο βίντεο. Το επιτελείο της Λεπέν κάνει λόγο για fake news (ψεύτικες ειδήσεις), υιοθετώντας τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, ένα από τα πολιτικά ινδάλματά της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ακροδεξιών πολιτικών στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, η Λεπέν επιβεβαίωσε τις εκλεκτικές ιδεολογικές της συγγένειες με τον Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς και την αρχηγό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Φράουκε Πέτρι.

Ο μεγάλος άγνωστος

Ο Μακρόν είναι πάντως ο μεγάλος άγνωστος της εκλογικής εξίσωσης. Με ασαφείς θέσεις και πολιτική απειρία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα μπορέσει να απορροφήσει όλη την αντι-Λεπέν ψήφο, απόρροια της γνωστής «υγειονομικής ζώνης» γύρω από το Εθνικό Μέτωπο.

Η υπόσχεσή του για επανεκκίνηση της κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα και τα συνθήματά του κατά των ημετέρων γοήτευσαν μεν τους οπαδούς του αντισυστημισμού, παρόλο που οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ως κατεξοχήν προϊόν του συστήματος ως πρώην τραπεζίτη του ομίλου Ρότσιλντ. «Είμαι υπέρ των ίσων ευκαιριών. Πιστεύω ότι η εργασία είναι αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία», συνηθίζει να λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ.

Στο στόχαστρό του βρίσκονται όσοι διατηρούν τα μεταπολεμικά προνόμιά τους, από τους συνδικαλιστές και τους μόνιμους υπαλλήλους μέχρι όσους ασκούν κλειστά επαγγέλματα. Στον αντίποδα, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν, εκ των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας στο κόμμα, ζητάει βασικό εγγυημένο εισόδημα και μείωση του 35ώρου. Στις δημοσκοπήσεις ο Αμόν μοιάζει να μένει τέταρτος στον πρώτο γύρο μετά τη Λεπέν, τον Μακρόν και τον συντηρητικό υποψήφιο πρόεδρο.

Αν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες εκτιμήσεις των εκλογολόγων, θα είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δεν θα διαδεχθεί ένας συντηρητικός υποψήφιος έναν αντιδημοφιλή σοσιαλιστή πρόεδρο, αλλά ένας ανεξάρτητος κεντρώος νεαρός πολιτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X