ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Με συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, ΟΗΕ και Ιορδανίας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο τερματισμός των εχθροπραξιών, η συζήτηση μιας πρότασης της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης για την κατάπαυση του πυρός, αλλά και οι διαθέσιμες επιλογές τήρησης της συμφωνίας ειρήνευσης, είναι τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για την κατάσταση στη Συρία.

Στη συζήτηση συμμετέχουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και τον ΟΗΕ ενώ και εκπρόσωποι της Ιορδανίας, αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις για πρώτη φορά,σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ΥΠΕΞ του Καζακστάν.

«Πρόκειται για διαβουλεύσεις σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου για την τήρηση της συμφωνίας ειρήνευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, δε γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών, ενώ οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Άρχισε η νέα φάση επιχειρήσεων στη Συρία για την κατάληψη της Ράκα

Την ίδια ώρα στη βόρεια Συρία πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ βομβάρδισα την πόλη Τάμπκα που κατέχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μία ημέρα μετά την έναρξη νέας φάσης επιχειρήσεων για την κατάληψη της Ράκα.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών έδειχνε εκτεταμένες ζημιές σε εμπορικό κέντρο στην πόλη αλλά δεν αναφέρθηκε σε θύματα.

Το ΙΚ μάχεται σκληρά να διατηρήσει τμήματα των περιοχών που έχει καταλάβει στη Συρία, κυρίως κεντρικά και ανατολικά, καθώς χάνει εδάφη στο Ιράκ.

Την Παρασκευή, αεροπορικοί βομβαρδιμοί στη Ράκα έπληξαν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες του ποταμού Ευφράτη, τμήμα μιας επιχείρησης εναέριων επιθέσεων στην περιοχή και κοντά στο φράγμα που κράτησαν εβδομάδες, είπαν οι ακτιβιστές.

Το φράγμα του Ευφράτη αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ηλεκτροδότησης στη χώρα και είναι απαραίτητο στην άρδευση των καλλιεργειών στην εύφορη περιοχή γύρω από τη Ράκα.

Στο έδαφος, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία όλων των
μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε μια νέα φάση επιχειρήσεων εναντίον της Ράκα το Σάββατο, με σκοπό να περικυκλώσουν την πόλης και να αποκόψουν την οδό προς τα οχυρά των τζιχαντιστών στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ.

Η συμμαχία των μαχητών κατέλαβε γρήγορα εδάφη προς τα βόρεια της πόλης στην αρχή της επιχείρησης, ενώ στοχοποιεί περιοχές προς τα δυτικά της. Αποτελεί τον κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X