ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γυναικεία υπόθεση η εστίαση στην Τουρκία

Η εστίαση αποτελεί κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Στις πολυσύχναστες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη τα εστιατόρια που έχουν σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό είναι πολύ δημοφιλή στους καλοφαγάδες. Εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία που τους δίνεται, οι γυναίκες επιχειρηματίες στρέφουν συνεχώς το ενδιαφέρον τους στην εστίαση, ενώ πολλές από αυτές έχουν ήδη πρόσβαση σε επιχειρηματικά προγράμματα χρηματοδότησης από κρατικούς οργανισμούς.

Η εστίαση αποτελεί πόλο έλξης και ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες στην Τουρκία. Ηδη σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία με γυναίκες ιδιοκτήτριες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται για επιχειρήσεις εστίασης είναι γυναίκες. Ενδεικτικά στις 970 επιχειρήσεις, οι 500 έχουν γυναίκες επικεφαλής, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη ανοίξει δικά τους καταστήματα με είδη τροφίμων ή εστιατόρια.

Σύμφωνα με έρευνα της μεγαλύτερης online αλυσίδας παραγγελιών φαγητού Γεμέκ Σεπετί, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση για σπιτικό φαγητό σε ποσοστό περίπου 40%. Εκείνοι που παραγγέλνουν σπιτικό φαγητό είναι άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Στην Τουρκία οι εργαζόμενοι συνήθως κάνουν διάλειμμα για φαγητό γύρω στις 12-1 το μεσημέρι. Οσοι δεν φέρνουν φαγητό από το σπίτι παραγγέλνουν, ενώ σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις λειτουργούν εστιατόρια.

Παρότι τις προηγούμενες δεκαετίες πολλοί Τούρκοι είχαν δελεασθεί από τη δυτική τάση της ταχείας εστίασης, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, πλέον η ανάγκη για σπιτικό φαγητό έχει αρχίσει να επανακάμπτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση