ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απετράπη προσωρινά ο κίνδυνος πλημμύρας στην βόρεια Καλιφόρνια (upd)

Οι περίπου 200 χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να την εκκενώσουν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κάτω από το ψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ, κοντά στο Όροβιλ της βόρειας Καλιφόρνιας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για ένα διάστημα τις εστίες τους χθες Κυριακή αφού ένας αγωγός υπερχείλισης φάνηκε έτοιμος να καταρρεύσει. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, αν και οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους.

Οι αρχές της περιοχής εξέδωσαν την έκτακτη ανακοίνωση για την εκκένωση των περιοχών χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), επισημαίνοντας ότι ένας αγωγός υπερχείλισης στη λίμνη Όροβιλ ενδέχεται να καταρρεύσει έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι κοινότητες που βρίσκονται κάτω από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού Φέδερ να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

«Ζητείται η άμεση εκκένωση των χαμηλών περιοχών του Όροβιλ και των περιοχών κατά μήκος του ποταμού», ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Μπιουτ σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «ΔΕΝ πρόκειται για άσκηση», τόνιζε η ανακοίνωση.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε στο Twitter περίπου στις 16:30 (τοπική ώρα, 02:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) ότι ο αγωγός υπερχείλισης δίπλα στο ποτάμι «αναμένεται να καταρρεύσει μέσα στην επόμενη ώρα».

Όμως αρκετές ώρες αργότερα η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται και τελικά ο αγωγός άντεξε τον όγκο των υδάτων.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων επεσήμανε ότι ομάδες της με τη βοήθεια ελικοπτέρων θα ρίξουν πέτρες για να κλείσουν μια τεράστια τρύπα στον αγωγό. Επίσης οι αρχές αφήνουν να ρεύσει νερό στο χαμηλότερο επίπεδο της λίμνης.

Περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι προσπάθειές τους είχαν αποτέλεσμα και πλέον δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του αγωγού υπερχείλισης. Παρόλα αυτά προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.
Οι 188.000 κάτοικοι των περιοχών Όροβιλ, της κομητείας Γιούμπα και Μπιουτ, του Μέρισβιλ και των γύρω περιοχών έχουν λάβει εντολή να μην επιστρέψουν ακόμη στις εστίες τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X