ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμπόδια από τη Βουλή των Λόρδων για ενεργοποίηση του Brexit

Αναμένονται να κατατεθούν τροπολογίες κάτι που θα καθυστερήσει τη διαδικασία

ΚΥΠΕ

Καθυστέρηση στην έγκριση του νομοσχεδίου για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit προβλέπει η βρετανική κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς τροπολογίες και από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να εξετάζεται στη Βουλή των Λόρδων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαδικασία στην Άνω Βουλή να ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου και την ίδια ημέρα να δοθεί η οριστική έγκριση στο νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Τερέζα Μέι να πει στους Ευρωπαίους ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής της 9ης Μαρτίου ότι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Άρθρου 50.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του από τη Στοκχόλμη ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι αναμένει από τα μέλη της Βουλής των Λόρδων να περάσουν τροπολογίες στο νομοσχέδιο, κάτι που θα καθυστερήσει τη διαδικασία. «Η 9η ή η 10η (Μαρτίου) δεν είναι μια ημερομηνία που αναγνωρίζω ως προς το χρονοδιάγραμμά μας», σχολίασε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Όπως είπε, εκτιμά ότι θα συμβεί αυτό που οι Βρετανοί ονομάζουν «πινγκ-πονγκ» στη νομοθετική διαδικασία, δηλαδή το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες να πηγαινοέρχεται μεταξύ βουλευτών και λόρδων έως την επίτευξη συμβιβασμού επί της τελικής διατύπωσης.

Αυτό σημαίνει ότι το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, ο κ Ντέιβις σημείωσε ότι αναμένει πως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα γίνει ούτως ή άλλως πριν από τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει πει η Τερέζα Μέι.

Η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει να δηλώσει ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 στην πανηγυρική σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, όταν θα εορταστούν τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. «Αναγνωρίζουμε τη συμβολική σημασία αυτής της συνόδου», ανέφερε απαντώντας σε επισήμανση του ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων και τα μέλη που υπάγονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη υποβάλει τροπολογίες προς εξέταση. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τουλάχιστον δύο από αυτές τις τροπολογίες θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους λόρδων για να περάσουν στο νομοσχέδιο πριν αυτό επιστραφεί για περαιτέρω εξέταση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι θα περάσουν οι τροπολογίες για την παροχή εγγυήσεων για το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία των πολιτών της ΕΕ που ζούσαν στη χώρα πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου και για την ανά τρίμηνο ενημέρωση του κοινοβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση