ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: «Η Κριμαία δεν θα επιστραφεί στην Ουκρανία»

Η Μόσχα τόνισε ότι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπερ της προσάρτησης στη Ρωσία το 2014

Kathimerini.gr

Την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία απέκλεισε χθες το Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεψε ότι η προσαρτηθείσα από τη Μόσχα χερσόνησος θα επιστραφεί. Η Μόσχα τόνισε ότι συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της προσάρτησής της στη Ρωσία το 2014.

Το Κίεβο, όμως, αντιτείνει ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και διεξήχθη υπό την απειλή των όπλων, μετά την εισβολή Ρώσων στρατιωτών στη χερσόνησο κατόπιν προσκλήσεως του φιλορώσου έκπτωτου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Δεν επιστρέφουμε τα εδάφη μας. Η Κριμαία ανήκει στη Ρωσική Συνομοσπονδία», είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ελπίζει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας θα βελτιωθούν, ενώ αναμένει ότι η Μόσχα θα επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή του κ. Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι της Κριμαίας στράφηκαν στη Ρωσία. «Το ζήτημα της επιστροφής της Κριμαίας δεν θα συζητηθεί. Η Ρωσία δεν συζητά την εδαφική της ακεραιότητα με τους ξένους εταίρους της», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έθιξε το θέμα της Κριμαίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στις 28 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιατσεσλάβ Βαλόντιν είπε χθες, μιλώντας στη Δούμα, ότι κάθε συζήτηση γύρω από το καθεστώς της Κριμαίας αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της ρωσικής εδαφικής ακεραιότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση