ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε εξέλιξη ιρακινή επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε επιχείρηση για απελευθέρωση της δυτικής Μοσούλης

Kathimerini.gr

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο τοποθεσίες νότια της Μοσούλης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν σήμερα για να ανακτήσουν το δυτικό τμήμα της πόλης το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ένας διοικητής.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλαχ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως ανακατελήφθησαν οι τοποθεσίες Ατμπάχ και Αλ-Λαζάγκαχ που βρίσκονται επί της οδού που οδηγεί προς το αεροδρόμιο της Μοσούλης, στη νότια περιφέρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι είχε ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη επιχειρήσεων για την απελευθέρωση του δυτικού τμήματος της Μοσούλης», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Ανακοινώνουμε μια νέα φάση της επιχείρησης, θα απελευθερώσουμε το δυτικό τμήμα της Μοσούλης», δήλωσε ο Αμπάντι σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του. «Οι δυνάμεις μας αρχίζουν την απελευθέρωση των πολιτών από τον τρόμο του Νταές», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 17 Οκτωβρίου μια εκτεταμένη επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Έπειτα από εβδομάδες σκληρών μαχών, τον Ιανουάριο πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της πόλης.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται ουσιαστικά υπό πολιορκία στη δυτική Μοσούλη, μαζί με 650.000 αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις τους εκδίωξαν από το ανατολικό τμήμα της πόλης κατά την πρώτη φάση της επίθεσης που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

«Η Μοσούλη θα ήταν μια σκληρή μάχη για οποιονδήποτε στρατό στον κόσμο», υποστήριξε σε δήλωσή του ο διοικητής των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ.

Ιρακινά αεροπλάνα έριξαν εκατομμύρια προκηρύξεις στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης προειδοποιώντας τους κατοικους ότι επίκειται μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε χθες το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Το ΙΚ είχε καταλάβει τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση