ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:43
 

Παραίτηση Ρέντσι από την ηγεσία του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος

Η παραίτηση θα πυροδοτήσει στο εσωτερικό του κόμματος διαδικασίες διαδοχής

Newsroom Κ, Αθήνα

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας υπέβαλε την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Deutsche Welle. Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει στο εσωτερικό του κόμματος διαδικασίες διαδοχής, ενώ πολλοί κάνουν λόγω για κινδύνους εσωκομματικής διάσπασης. Ωστόσο, ο ίδιος πιθανότατα θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία και μία νέα ευκαιρία στην πρωθυπουργία το 2018.

Κατά την ομιλία του, ο Ρέντσι απεύθυνε έκκληση υπέρ της ενότητας των «Δημοκρατικών» στη συνέλευση του κόμματος, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη στη Ρώμη. Η παραίτησή του θα οδηγήσει στην προκήρυξη εκτάκτου συνεδρίου, πιθανότατα μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για τα χρονικά όρια που ο ίδιος, εδώ και αρκετές ημέρες, έχει ορίσει.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος αμφισβητεί ηχηρά την πολιτική του γραμμή, ως υπερβολικά μετριοπαθή, και ότι τα στελέχη της είναι έτοιμα να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική δύναμη. «Δεν είμαστε εχθροί, παίξτε το πολιτικό σας παιχνίδι μέσα στο κόμμα», είπε ο Ρέντσι στους εκπροσώπους της αριστερής μειοψηφίας.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές, όμως, ότι δεν εννοεί να κάνει βήμα πίσω και ότι θα είναι υποψήφιος στο επόμενο συνέδριο. Ζήτησε, δε, να μην χρησιμοποιείται η τακτική του βέτο στις σχέσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ματέο Ρέντσι ευχαρίστησε τον διάδοχό του, τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, για το έργο του και κατέστησε σαφές ότι το επόμενο συνέδριο δεν θα έχει, ως κύριο θέμα αναφοράς, τη δράση της κυβέρνησης και την υποστήριξη που της παρέχεται.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των παρατηρητών, οι «Δημοκρατικοί», πάντως, βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από τη διάσπαση, από τη στιγμή που η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε ζητήσει να αναβληθεί το συνέδριο για τον Οκτώβριο και να προηγηθεί αναλυτική συζήτηση και προβληματισμός με τους πολίτες, με ανάλυση των μέχρι τώρα εσφαλμένων επιλογών. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, όμως, δεν έδειξε πρόθυμος να ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«....και εσυ ζοπποβορτε κυπριακε λαε πληρωνε φορους!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:43

Επαναφέρεται ο συνδικαλιστικός χρόνος στις εκπαιδευτικές οργανώσεις

«Κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία. (Μένει να τις αποδεχτούν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών) 1. ...»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  |  20:37

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους Mig-31

«Λαλεις να εξηασαν να κλεισουν το ταγκι της πεζηνας;»
Παρης  |  16:59

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση