ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ρωσία θα αποπληρώσει το χρέος της Σοβιετικής Ένωσης το 2017

Η ρωσική κυβέρνηση χρωστά 125.2 εκατομμύρια δολάρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έχοντας ήδη αποπληρώσει μια οφειλή της τάξης των 60,6 εκατομμυρίων δολαρίων στα Σκόπια, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξοφλήσει όλα τα χρέη που έχει αφήσει πίσω της η Σοβιετική Ένωση εντός του 2017, όπως αναφέρει το RT.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι αποπληρώθηκαν οι οφειλές στην ΠΓΔΜ, και απομένει ένα χρέος της τάξεως των 125.2 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Και οι δύο αυτές βαλκανικές χώρες σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και κληρονόμησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μέρος του χρέους της Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα πηγή του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί:

«Μας πήρε πολύ χρόνο για να ετοιμάσουμε την συμφωνία, την ώρα που μια προκαταρκτική συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μένουν μόνο οι υπογραφές, και αυτό είναι θέμα λίγων ημερών. Θα είναι μια ενιαία δόση μέσω της ρωσικής κρατικής τράπεζας ξένων οικονομικών υποθέσεων VEB. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το καλοκαίρι».

Η ίδια πηγή έκανε γνωστό πως το χρέος θα εξοφληθεί εντός των 45 ημερών από τη στιγμή των υπογραφών.

Σημειώνεται πως το χρέος της Σοβιετικής Ένωσης συσσωρεύτηκε με διάφορους τρόπους. Στις δυτικές χώρες, για παράδειγμα, από χρήματα που δανείστηκε η ΕΣΣΔ στην χρηματογορά, μετά το 1983, ενώ το χρέος στη Γιουγκοσλαβία από εμπορικές συναλλαγές.

Μόλις το 2006 εξόφλησε η Ρωσία το σοβιετικό χρέος στη Λέσχη των Παρισίων (19 πιστώτριες χώρες ως επί το πλείστον από τη Δύση), σημειώνει το RT. Όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς το 1991, το χρέος της Μόσχας ξεπέρασε τα 66 δισεκατομμύρια, σε καθαρό χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση