ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίσιμες εξελίξεις στο τρίγωνο Τουρκίας- Συρίας- Κούρδων

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 35 νεκρούς στρατιώτες της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Ο τουρκικός στρατός έρχεται αντιμέτωπος με τις δυνάμεις της Συρίας και ανταλλάσσει πυρά με τους Κούρδους. Σε ρόλο πυροσβέστη βρίσκεται η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν βαρύ εξοπλισμό στους Κούρδους παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Άγκυρας. 

Το βράδυ της Κυριακής, όπως ενημέρωσε τους αναγνώστες της η «Κ», δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό συγκρούστηκαν με τον στρατό της Συρίας, στο νότιο κομμάτι του Αλ Μπαπ, στο Ταντίφ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 35 νεκρούς στρατιώτες της Συρίας, ενώ όπως μεταδίδεται 4 στρατιώτες έχουν τεθεί υπό ομηρία από τους αντάρτες.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα υποστηρίζουν ότι ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ένα τεθωρακισμένο του στρατού της Συρίας.
Η Κ πληροφορείται ότι με το άκουσμα της είδησης της σύγκρουσης των τουρκικών και συριακών δυνάμεων στο Ταντίφ, η Μόσχα, ανέλαβε παρασκηνιακό ρόλο με στόχο να ελέγξει την μεγάλη ένταση. Αυτή την στιγμή, η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλλει στις δυο πλευρές μια συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας στο Αλ Μπαπ και την αποδοχή της νέας de facto κατάστασης από την Δαμασκό.

Προς το παρόν μπορεί η διαμεσολάβηση της Μόσχας να έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή ανακωχή, ωστόσο η Δαμασκός εμφανίζεται αποφασισμένη για τον περιορισμό της ακτίνας δράσης της Τουρκίας στην βόρεια Συρία. Έτσι χθες το βράδυ, οι δυνάμεις της Συρίας προωθήθηκαν σε Τζαμπ Αλ Χαμ, Τζαμπ Αλ Σουλτάν, Ζουρούρα, Τζαμπ Αλ Καφί και Μουσχαϊρίφαχ. Με αυτό τον τρόπο, η περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία έχει πλέον αποκοπεί από την διάδρομο που οδηγεί στην Ράκκα την οποία η τουρκική κυβέρνηση δήλωνε στο πρόσφατο παρελθόν ότι είχε ως στόχο να απελευθερώσει.

Επίσης, η Κ πληροφορείται ότι στην περιοχή Σουκκαρίγια, παρά τις διαμεσολαβήσεις της Μόσχας, οι δυνάμεις της Δαμασκού έβαλλαν κατά των δυνάμεων των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η νέα επιτυχία της Δαμασκού είναι αξιοσημείωτη καθώς παρέχει στους Κούρδους την δυνατότητα να τροφοδοτούν το δυτικότερο καντόνι του Άφριν δια μέσου των εδαφών που πλέον ελέγχονται από τον στρατό της Συρίας. Οι ανεξάρτητοι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει την θέση των Κούρδων στον πολεμικό χάρτη της Συρίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Άγκυρας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν, δια μέσου του Ιράκ, βαρύ εξοπλισμό στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας. Οι Αμερικανοί, μεταξύ άλλων, παραδίδουν στους Κούρδους σύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία η Τουρκία υποψιάζεται ότι στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν κατά των μονάδων του τουρκικού στρατού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Υπόνοιες για στημένες δίκες στο Ανώτατο

«Η απόλυτη εκδίκηση του Γενικού Εισαγγελέα. Απέδειξε περίτρανα ποιος ευθύνεται για τις αποφάσεις εναντίον ...»
Yiannos  |  10:35

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε είπε μας αλλονα και κελάηδησε ο κ Κελαηδης!! Εδώ αναδείχθηκε η διαφθορά στην σημαντικότερη εξουσία ...»
Yiannos  |  08:54

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Ε πες αλλόνα ρε Κελαήδη. Αντί να δεις την καταβαράθρωση ΟΛΩΝ των θεσμών που υπάρχει επί προεδρίας αυτούς ...»
XXX  |  07:55

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Μύρων Νικολάτος

«Παλιν ο αντρος κυπριανου εκανε το θαυμα του ζητωντας εδω και τωρα παρεμβαση απο τον προεδρο χωρις να ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:49

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X