ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Ερντογάν – στρατού

Διαφωνίες του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων σε σειρά αποφάσεων του Τούρκου Προέδρου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, όταν η τουρκική εφημερίδα Χιουρριγιέτ, με ένα ιστορικής σημασίας δημοσίευμα, έφερε στο προσκήνιο τις «ανησυχίες» του επιτελείου των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων σε διάφορα ζητήματα. Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αντανακλά την κορύφωση της νέας συζήτησης για τις μελλοντικές σχέσεις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με τον τουρκικό στρατό. Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του τουρκικού πολιτεύματος και μόλις λίγους μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, η τουρκική κοινωνία εστιάζει εκ νέου στον ρόλο του τουρκικού στρατού στα
πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ, η οποία πρωταγωνίστησε την νύχτα του πραξικοπήματος, παρέχοντας στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δημόσιο βήμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.

Στο δημοσίευμα αφήνεται να εννοηθεί ότι σε σειρά ζητημάτων, οι στρατηγοί δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ακόμη, ο τουρκικός στρατός δηλώνει ότι η ελεύθερη χρήση της μαντίλας στον στρατό είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που λήφθηκε δίχως την έγκριση του επιτελείου.

Η οργή του Ερντογάν

Η κυβέρνηση αντιδρά στη νέα εξέλιξη και βάλλει κατά της Χιουρριγιέτ και του Ομίλου Ντογάν. Ήδη οι εισαγγελείς έχουν κινητοποιηθεί και μια νέα δικαστική μάχη φαίνεται να εξελίσσεται για μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας απομακρύνεται άρον- άρον από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με κάποια τ/κ μέσα. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξωτερικεύει την αντίθεση της κυβέρνησής του με τη νέα εξέλιξη.

Στη συνέχεια, λίγο πριν από την αποχώρησή του για το Πακιστάν, ο Πρόεδρος Ερντογάν βάλλει κατά της Χιουρριγιέτ σε πολύ υψηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να «συγχωρέσει» το νέο «λάθος» της εφημερίδας.

Από την πλευρά του, το επιτελείο του στρατού, με νέο ανακοινωθέν, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ασκώντας κριτική στην Χιουρριγιέτ. Την ίδια στιγμή όμως, δεν ξεκαθαρίζει για το αν τα επτά σημεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανησυχίες του ή όχι. Το επιτελείο επιλέγει να τονίσει ότι «παραφράζονται» οι θέσεις του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη οδεύει προς την κατεύθυνση της τελικής επίτευξης των στόχων της.

Η κατάσταση στο στρατό


Η νέα εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο που η συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο τουρκικός στρατός είναι άκρως προβληματική. Όπως έχει ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες τους αναγνώστες της η «Κ», ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε πολλά μέτωπα.

Ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων σε πολλά πεδία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού στρατού, μαχητικά αεροσκάφη παραμένουν σε κατάσταση αδράνειας στα στρατιωτικά αεροδρόμια. Οι πιλότοι τους έχουν φυλακιστεί στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Την ίδια στιγμή, υλικής υφής ελλείψεις, λ.χ. σημαντικών πολεμοφοδίων εξαιτίας της κορύφωσης των συγκρούσεων σε Συρία και μέτωπο Κουρδικού Ζητήματος, δυσχεραίνουν το έργο του επιτελείου του στρατού.

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, το ηθικό και η ψυχοσύνθεση του στρατού έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα τους τελευταίους μήνες. Το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωση της τουρκικής κοινωνίας από το στράτευμα. Την ίδια στιγμή, κύκλοι του στρατού δεν κρύβουν την απόγνωσή τους απέναντι στις νέες εξελίξεις.

Ο Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα

Λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει την χώρα του σε νέες περιπέτειες σε Αιγαίο, Συρία και Κουρδικό Ζήτημα.

Στην Συρία, μετά την κατάληψη του Αλ Μπαπ, ο κ. Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του στρέφουν τα βλέμματά τους στο Μίμπιντς και στην Ράκκα. Σε περίπτωση που τελικά ο κ. Ερντογάν διατάξει στον τουρκικό στρατό επίθεση στο Μίμπιτς, ο τουρκικός στρατός θα έρθει αντιμέτωπος με τις κουρδικές δυνάμεις που κρατούν αυτή την πόλη και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο Κουρδικό Ζήτημα.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κορυφώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά και στα περίχωρα των Ιμίων. Η «Κ» πληροφορείται ότι σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική της Άγκυρας, κύκλοι του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζουν ως «επικίνδυνη» την νέα εξέλιξη με το σκεπτικό ότι δοκιμάζει τις αντοχές του στρατού.

Τέλος, και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο κ. Ερντογάν λαμβάνει πρωτοβουλίες που δυσχεραίνουν την θέση του στρατού. Λίγο πριν από το δημοψήφισμα, η κυβέρνησή του επιβάλλει την ελεύθερη χρήση της μαντίλας στο στράτευμα, την στιγμή που μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας παραμένουν πιστές στην αρχή του κοσμικού πολιτεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X