ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Τραμπ «έτοιμος να αγνοήσει αποφάσεις του Παγκ. Οργανισμού Εμπορίου»

Το έγγραφο αντανακλά τη βούληση της κυβέρνησης να αμφισβητήσει το εμπορικό σύστημα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Έτοιμη να αγνοήσει αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου οι οποίες κρίνονται αντίθετες στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που φέρνουν στο φως οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal».

Η έκθεση, που αναμένεται να σταλεί στο Κογκρέσο σήμερα Τετάρτη, ουσιαστικά διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες και δεν δεσμεύονται από τις κρίσεις του ΠΟΕ. Εάν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά πρωτοφανές βήμα απομάκρυνσης από το σύστημα που η ίδια η Ουάσιγκτον οικοδόμησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε συνεργασία με τους εταίρους της.

«Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, αποτελεί βασική αρχή της χώρας μας πως οι αμερικανοί πολίτες υπάγονται μόνο σε νόμους και ρυθμίσεις που καταρτίζονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών – όχι αποφάσεις ξένων κυβερνήσεων ή διεθνών σωμάτων», φέρεται να αναφέρει η έκθεση.

«Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση Τραμπ θα υπερασπιστεί επιθετικά την αμερικανική κυριαρχία σε θέματα εμπορικής πολιτικής», αναφέρεται στο έγγραφο, που φέρεται να συντάχτηκε από το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το έγγραφο αντανακλά τη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να αμφισβητήσει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που έχει οικοδομηθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με πολιτικές που τείνουν προς τον προστατευτισμό.

Τη Δευτέρα, οι FT μετέδιδαν ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ζητήσει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση εμπορικών διενέξεων, που θα παρακάμπτουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι υπερασπιστές του ΠΟΕ υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός έχει αποτρέψει καταστροφικούς εμπορικούς πολέμους ανάμεσα στα μέλη του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση