ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τάσεις «Brexit» από Ευρωπαίους γιατρούς λόγω της αβεβαιότητας

ποσοστό 55%, απάντησαν ότι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων γιατρών που εργάζονται στο βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε σε δείγμα 2.115 γιατρών το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας, το οποίο προειδοποιεί με εντονότερη κρίση έλλειψης προσωπικού για το ήδη ελλιπώς χρηματοδοτούμενο NHS.

Από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνα, προερχόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), οι 1.171, δηλαδή ποσοστό 55%, απάντησαν ότι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα με το Brexit να είναι παράγοντας προβληματισμού.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του NHS, περίπου 10.200 γιατροί σε δημόσια βρετανικά νοσοκομεία προέρχονται από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες.

Από τους 1.171 γιατρούς που σκέφτονται να φύγουν, το 45% απάντησε ότι είναι πιθανό να το κάνουν εντός της διετίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit και το 24% ότι ίσως φύγουν μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η αιτιολόγηση των απαντήσεων των γιατρών που σκέφτονται να φύγουν από τη Βρετανία συνοψίζεται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που επικαλούνται συναισθηματική φόρτιση λόγω του Brexit και σε εκείνους που επικαλούνται αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και το κατά πόσο θα έχουν δικαίωμα παραμονής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου Τσάρλι Μάσεϊ είπε ότι οι Ευρωπαίοι γιατροί έχουν τεράστια και ζωτικής σημασίας συμβολή στις υπηρεσίες υγείας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι μερικοί σκέφτονται να φύγουν», πρόσθεσε.
Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά από ξεχωριστή έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου που τόνιζε ότι το 42% των Ευρωπαίων γιατρών του NHS σκέφτονται να φύγουν από τη Βρετανία λόγω του Brexit.

Η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε το βράδυ της Τετάρτης τροπολογία επί του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που ζητά από την κυβέρνηση να εγγυηθεί άμεσα μονομερώς τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ήδη ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θέλει μεν να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων, αλλά μόνο εφόσον αντίστοιχες εγγυήσεις δοθούν για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Η τροπολογία αναμένεται να απορριφθεί στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή την εκ νέου εξέτασή της από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πάντως η αβεβαιότητα για τα περίπου 3,1 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία εντείνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία ενεργοποίησης της διαδικασίας του Brexit λόγω και αναφορών στον Τύπο για αποφάσεις της κυβέρνησης που δυσχεραίνουν τη διαδικασία απόκτησης του δικαιώματος μόνιμης παραμονής στη χώρα, ακόμα και από Ευρωπαίους πολίτες που ζουν χρόνια στη Βρετανία.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο τομέας της υγείας είναι ένας από τους τομείς για τη στελέχωση του οποίου διάφορα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να εξαρτάται από μετανάστες για αρκετά χρόνια ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X