ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιστούρα: Αυτά είναι τα τέσσερα σημεία για την Συρία

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών κατέληξε σε μια «σαφή ατζέντα»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο τελευταίος – τέταρτος στη σειρά – γύρος συνομιλιών για την Συρία που πραγματοποιήθηκε για περίπου μία εβδομάδα στην Γενεύη κατέληξε σε μια «σαφή ατζέντα» τεσσάρων σημείων δήλωσε σήμερα, τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Τρία από τα σημεία που συγκροτούν την ατζέντα αφορούν την διακυβέρνηση, το Σύνταγμα και την διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο Μιστούρα.

Το τέταρτο σημείο αφορά την στρατηγική της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, που προστέθηκε έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, αποσαφήνισε ο αξιωματούχος των ΗΕ, τονίζοντας πως και τα τέσσερα θέματα θα συζητηθούν «παράλληλα»,
«Πιστεύω ότι έχουμε μια σαφή ατζέντα», είπε ο Μιστούρα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα έναν νέο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα.
«Σχεδιάζω να προσκαλέσω όλες τις συριακές πλευρές εδώ τον Μάρτιο για την πραγματοποίηση ενός πέμπτου γύρου συνομιλιών», δήλωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως οι συζητήσεις στην Αστάνα, που διεξάγονται υπό την αιγίδια της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τον συριακό πόλεμο θα είναι συμπληρωματικές και θα αφορούν «την συνέχιση εφαρμογής της εκεχειρίας, την άμεση λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιχειρησιακά θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων έληξε με «πιο θετικά» αποτελέσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες συζητήσεις.

«Ολοκληρώνουμε αυτό τον γύρο συνομιλιών χωρίς ένα καθαρό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτή την φορά οι συνομιλίες εξελίχθηκαν πιο θετικά, για πρώτη φορά συζητήσαμε σε ικανοποιητικά και αναλυτικά θέματα για το μέλλον της Συρίας και την πολιτική μετάβαση», τόνισε ο επικεφαλής της HNC Νασρ αλ Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Μιστούρα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Όπως και στους προηγούμενους τρεις γύρους συνομιλιών που διεξήχθησαν το 2016, στις οχτώ μέρες διαπραγματεύσεων δεν πραγματοποιήθηκαν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X