ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Αναγέννηση SPD – Σταθερή άνοδος Σουλτς

Περισσότεροι από 10.000 Γερμανοί έγιναν μέλη του SPD μετά την εκλογή του Σουλτς

Kathimerini.gr

Σφυγμομετρήσεις της Πέμπτης εμφάνιζαν μάλιστα το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ να εξασφαλίζει 33% της πρόθεσης ψήφου για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, έναντι 31% για το SPD.

Σε μεγάλη προεκλογική εκδήλωση στη Βαυαρία την Τετάρτη, με αφορμή την αρχή της Σαρακοστής, ο Σουλτς έδωσε μια πρόγευση της προεκλογικής εκστρατείας του και της προσπάθειάς του να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καλά χέρια, με τον ίδιο ως καγκελάριο.

Επιλέγοντας προσιτή γλώσσα, ο Σουλτς μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες της γερμανικής οικογένειας και για την αγωνία των ηλικιωμένων εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ο υποψήφιος απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά της Αγκελα Μέρκελ, επιλέγοντας ως στόχους του τον σύμμαχο της Μέρκελ και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να σεβαστεί τους νόμους.

Αλλο δείγμα της αναγέννησης του SPD αποτελεί η ραγδαία αύξηση αιτήσεων νέων μελών. Περισσότεροι από 10.000 Γερμανοί έγιναν μέλη του SPD τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ ποσοστό 40% των νέων μελών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το ακροδεξιό-ξενοφοβικό AfD, που εμφανίζεται να εξασφαλίζει μεταξύ 8,5% και 11% της πρόθεσης ψήφου, σημαντική υποχώρηση από το 15,5% που απολάμβανε στα τέλη του 2016.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού κόμματος οφείλεται εν μέρει σε νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε τον Ιανουάριο, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπιερν Χέκε. Ο Χέκε είχε χαρακτηρίσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής», καλώντας το υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς, θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τις προσπάθειες της αντιπροέδρου του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, για διαγραφή του Χέκε από το κόμμα, μερίδα μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του AfD διαφώνησε με την προοπτική διαγραφής του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία.

«Το φαινόμενο Σουλτς στέρησε από το AfD το λιγότερο μία ποσοστιαία μονάδα», λέει ο Μάνφρεντ Γκούλνερ, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση