ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στρατιωτική σύνοδος κορυφής Τουρκίας, Ρωσίας και ΗΠΑ

Συνάντηση με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ

Kathimerini.gr

Η σύσκεψη έρχεται στον απόηχο της τουρκικής απειλής ότι θα επιτεθεί στην βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, η οποία ελέγχεται από κούρδους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Συνάντηση με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ έχουν σήμερα Τρίτη οι αρχηγοί των ένοπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Τουρκίας, στην τουρκική πόλη της Αττάλειας.

Η επίσημη ατζέντα δεν είναι γνωστή, ωστόσο, η σύσκεψη έρχεται στον απόηχο της τουρκικής απειλής ότι θα επιτεθεί στην βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, η οποία ελέγχεται από κούρδους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Οι κουρδικές δυνάμεις που φρουρούν τη Μανμπίτζ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έχουν ενισχύσει τη φύλαξη της πόλης, ώστε να αποθαρρύνουν τυχόν επιθετικές ενέργειες.

Η κουρδο-αραβική συμμαχία που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του τρομοκρατικού PKK. Η Ουάσιγκτον στον αντίποδα κάνει διάκριση ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι δυνάμεις του συριακού στρατού θα τοποθετηθούν κοντά στη Μανμπίτζ, ουσιαστικά βάζοντας και τη Δαμασκό στο παιχνίδι για τον έλεγχο της περιοχής.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε νωρίτερα ότι η Άγκυρα επιδιώκει την εγκαθίδρυση τριμερούς μηχανισμού που θα επιτρέψει την απομάκρυνση «τρομοκρατικών οργανώσεων» από την περιοχή.

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα είχε νόημα η Άγκυρα να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τη Μανμπίτζ χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να αποτρέψει την επέκταση των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, με δεδομένο ότι οι αντάρτες του YPG έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες ζώνες κατά μήκος της συρο-τουρκικής μεθορίου ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση