ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Συγκρατημένος προϋπολογισμός λόγω Brexit

Ο κ. Χάμοντ παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Συγκρατημένη οικονομική πολιτική παρά τις καλύτερες του προβλεφθέντος επιδόσεις, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος (που στη Βρετανία αρχίζει στις 5 Απριλίου).

Ο κ. Χάμοντ περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «οικονομικό σχέδιο που επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του ελλείμματος, της διατήρησης της δημοσιονομικής ευελιξίας και της επένδυσης στο μέλλον της Βρετανίας», που επιτρέπει στη χώρα να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες οικονομικές προκλήσεις λόγω Brexit.

Βάση των σχεδιασμών του υπουργού ήταν η αναθεωρημένη πρόβλεψη του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) ότι ο κρατικός δανεισμός για το τρέχον οικονομικό έτος θα είναι μειωμένος κατά 16,4 δισεκατομμύρια λίρες (στα 51,7 δισεκατομμύρια λίρες) σε σχέση με την πρόβλεψη του φθινοπώρου. Συνολικά για την επόμενη πενταετία η χώρα θα δανειστεί 26 δισεκατομμύρια λίρες λιγότερα από τις πιο πρόσφατες προβλέψεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Χάμοντ, ο μειωμένος δανεισμός θεωρείται από πολλούς ευκαιρία για περισσότερες δαπάνες. Ο ίδιος, ωστόσο, διαφωνεί, καθώς το συνολικό δημόσιο χρέος είναι σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή 62.000 λίρες ανά νοικοκυριό. Σημείωσε δε ότι ο κρατικός δανεισμός και το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τις προ-Brexit προβλέψεις.

«Ο μόνος υπεύθυνος δρόμος είναι να συνεχίσουμε με το σχέδιο, αγνοώντας τις επιπόλαιες πολιτικές που υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Εμείς ως κυβέρνηση δε θα φορτώσουμε τα παιδιά μας με συνεχώς αυξανόμενο χρέος», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα είναι στο 86,8% φέτος και θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του χρόνου, στο 88,8%, δηλαδή 1,4% χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Η πρόβλεψη του OBR για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το επόμενο έτος βελτιώθηκε από 1,4% σε 2%. Για το 2018/19 θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,6% και το μεθεπόμενο χρόνο θα διαμορφωθεί στο 1,7%. «Η οικονομία συνεχίζει να διαψεύδει τους σχολιαστές καταγράφοντας σθεναρή ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός προετοιμάζει τη Βρετανία για ένα λαμπρότερο μέλλον», ανέφερε ο κ. Χάμοντ.

Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 19% (από 20%) από αυτόν τον Απρίλιο, ποσοστό που θα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του G20. Ο φόρος θα μειωθεί περαιτέρω στο 17% το 2020.

Τόνισε επίσης ότι θα εισαγάγει μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής, υπολογίζοντας ότι θα φέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 820 εκατομμύρια λίρες. Σε ό,τι αφορά μετόχους επιχειρήσεων, ανακοίνωσε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου επί μερισμάτων.

Ανακοίνωσε αύξηση του «εθνικού μισθού διαβίωσης» στις 7,50 λίρες την ώρα, με ισχύ από τον Απρίλιο, την ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,4% φέτος και στο 2% την επόμενη διετία.

Επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου ετησίου εισοδήματος στις 12.500 λίρες έως το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, το 2020. Στο ίδιο διάστημα θα αυξηθεί στις 50.000 λίρες (από 43.000) το όριο για τον υψηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (40%).

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση της τάξης του 1% για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε και πρόσθετη χρηματοδότηση για το εθνικό σύστημα υγείας NHS, που απορρίφθηκε ωστόσο άμεσα από στελέχη των Εργατικών ως πολύ μικρή ενίσχυση σε σχέση με τις ανάγκες.

Προανήγγειλε δε αυξήσεις στη χρηματοδότηση των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας, σε μια περίοδο έντονης συζήτησης για τις αποσχιστικές τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών για «πλήρη εφησυχασμό», λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αγνοεί τα προβλήματα των πιο αδύναμων στην κοινωνία.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Σύστημα πρόβλεψης σεισμών σώζει ζωές στο Μεξικό

«Η είδηση είναι λειψή: Δεν μας λέτε πώς έσωσε ζωές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεισμών στο Μεξικό. ...»
Παναγιώτης Νικηφόρου  |  17:10

Προς εκλογές επιβίωσης βαίνει το ΑΚΕΛ

«Ο Αντρος απλως εφαρμοζει το χριστοφιακό :"το κομμα τζιε τα μαθκια σας", το οποιον ουσιαστικα παροτρυνει ...»
Ντοπρος Κελαηδης  |  06:57

Γιώργος Λιλλήκας: Στον β΄ γύρο κερδίζω τον όποιο αντίπαλο

«Εκαταντησες σαν την ΟΜΟΝΟΙΑ. Γεννημένος νικητής. Αναμορφωτής, ηγέτης, λεβέντης. Όπως όλους τους άλλους ...»
Billy JO  |  17:46

Λονδίνο: Φονικό εκρηκτικό περιείχε η βόμβα της επίθεσης

«Νομίζετε ότι είναι τόσο απαραίτητη και διευκρινιστική η ανάλυση, γιατί δεν λειτούργησε ο μηχανισμός; ...»
Κλεῖτος  |  08:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση