ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινό ταμείο επενδύσεων Πούτιν – Ερντογάν

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας

ΚΥΠΕ

Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση 2,5 ωρών, Βλαδιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν κοινό ταμείο επενδύσεων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα Άκουγιου καθώς και ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream συνεχίζονται και είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Επιπλέον ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ακυρωθεί η βίζα μεταξύ των δύο χωρών κα πάλι, επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση γι’αυτό.

Στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας, ανακοινώνοντας ότι ιδρύεται ένα κοινό ταμείο ενός δισ. δολαρίων για επενδύσεις. Όπως είπε έχουν καθορίσει τα προγράμματα που θα κάνουν στο μέλλον. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι και το πυρηνικό πρόγραμμα Άκουγιου και ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream συνεχίζοντα, προσθέτοντας ότι και τα δύο είναι προγράμματα φιλικά στο περιβάλλον.

Για την τρομοκρατία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και είναι αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σε σχετική ερώτηση είπε ότι η χώρα του είναι εναντίον κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, όποιος και να είναι ο στόχος αυτών των οργανώσεων και πως οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών εργάζονται στενά μεταξύ τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες και οι περιορισμοί για τις τουρκικές εταιρείες, προσθέτοντας ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση γι αυτό. «Πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι κατ’αρχήν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και είναι αποφασισμένοι για πρόοδο. «Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ μας. Πιστεύω ότι έχει ολοκληρωθεί η περίοδος ομαλοποίησης. Πλέον αυτή τη λέξη ας μην την αναφέρουμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένουν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί από μέρους της Ρωσίας και πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα φτάσουν τα 100 δις δολαρίων εμπορικό όγκο που είχαν θέσει ως στόχο. Όπως είπε οι δύο χώρες είχαν πετύχει να φτάσουν τα 38 δις εμπορικό όγκο αλλά λόγω των τελευταίων γεγονότων έπεσε στα 17 δις. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι θέλουν να καταγράψουν ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού.

Όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις και για τα περιφερειακά ζητήματα, εκφράζοντας τις ευαισθησίες τους στο Συριακό ενώ συζήτησαν και για τριμερή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το πιο μεγάλο χτύπημα εναντίον του İSİS ήταν η τουρκική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, προσθέτοντας πως εάν σήμερα κάνουμε λόγο για εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους αυτό είναι χάριν των προσπαθειών της Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις στην Αστάνα για το συριακό ήταν επιτυχείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση