ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομικά χαστούκια στην Τουρκία

Δημοσιονομικά και ανεργία έδωσαν τις χειρότερες μετρήσεις των τελευταίων επτά χρόνων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Δύο από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών κατέγραψε η Τουρκία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ανεργία, σε μία ακόμα ένδειξη ότι το κοκτέιλ προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Φεβρουάριο η κεντρική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 6,8 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το υψηλότερο της τελευταίας οκταετίας για το συγκεκριμένο μήνα, κι ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 2,4 δισεκ. λιρών.

Βασικός παράγοντας πίσω από το «μείον» στον προϋπολογισμό φαίνεται πως ήταν η αύξηση των δαπανών κατά 27%.

Την ίδια στιγμή, τα νεότερα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Turkstat φανερώνουν πως τον Δεκέμβριο η ανεργία σκαρφάλωσε στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2010.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους η ανεργία μετρήθηκε στο 12,7%, σχεδόν δύο μονάδες χειρότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.

Ιδιαίτερα δυσάρεστα ήταν τα δεδομένα και στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, η οποία διαμορφώθηκε στο 24%, από 19,2% που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.

Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στο 51,6%, με – όπως πάντα – πολύ χαμηλά ποσοστά για τις γυναίκες, καθώς ούτε μία στις τρεις δεν είναι μέρος της αγοράς εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016 η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X