ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι- ένας τραυματίας

Άνοιξαν φάκελο και προκλήθηκε έκρηξη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία Ενημέρωση 15:30

Διοικητικός υπάλληλος τραυματίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Διενούς νομισματικού Ταμεία στο Παρίσι. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρό δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ το εν λόγο πρόσωπο επιχείρησε να ανοίξει ένα φάκελο ο οποίος περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

Η σκηνή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο φάκελος είχε σταλεί μέσω ταχυδρομείου στα γραφεία του ΔΝΤ ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές είχαν προηγηθεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο εάν αυτά σχετίζονται με το περιστατικό.

Πιθανολογείται ότι ο φάκελος εστάλη από την Ελλάδα, ωστόσο, αναμένεται σχετική ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές της Γαλλίας.

Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε το περιστατικό κάνοντας λόγο για μια «δειλή πράξη βίας».

Ο πρόεδρος Ολάντ από την πλευρά του έκανε λόγο για «επίθεση» στα γραφεία του ΔΝΤ.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα μετά τον εντοπισμό πακέτου με εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι ανακριτές της υπόθεσης δήλωσαν ότι το πακέτο χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυροτεχνημάτων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΣ δήλωσε ότι το πακέτο είχε ελληνικό γραμματόσημο και παρουσιάστηκε από λάθος, ως δέμα από τον βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη.

Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι.  Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα αν τα δύο γεγονότα συνδέονται.

Πυροβολισμοί από επίθεση σε σχολείο

Δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά την επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ, αυτή τη φορά σε δημόσιο σχολείο στην πόλη Γκρας της Γαλλίας, με τις Αρχές να απορρίπτουν κάθε σύνδεση με την τρομοκρατίας.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του σχολείου, ενώ ένας 17χρονος μαθητής έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το δημαρχείο της Γκρας αποδίδει την επίθεση σε διαμάχη μεταξύ μαθητών και όχι σε τρομοκρατική ενέργεια.

Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο συλληφθείς δεν ήταν «γνωστός» στις Αρχές, όμως φαίνεται πως είχε παρακολουθήσει βίντεο με ανάλογες επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα οι γαλλικές Αρχές είχαν ενεργοποιήσει τη νέα ηλεκτρονική ειδοποίηση που έχει δημιουργηθεί για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε τοπικά, κι όχι σε εθνικό επίπεδο.

ΕΛΤΑ: Ευθύνες σε ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τον έλεγχο για εκρηκτικά στις αποστολές εξωτερικού

Ανακοίνωση σχετικά με τις συνθήκες ελέγχου των ταχυδρομικών επιστολών εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, μετά την επίθεση με παγιδευμένο δέμα κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα ΕΛΤΑ αφήνουν αιχμές, αναφερόμενα σε «αβλεψίες» από πλευράς της εταιρείας ελέγχου της αλληλογραφίας, ενώ ξεκαθαρίζει πως «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση