ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι θα ψηφίσουν οι Τούρκοι της Γερμανίας;

Από τη Δευτέρα οι Τούρκοι της Γερμανίας μπορούν να ψηφίσουν για δημοψήφισμα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ζιμπέιντε Κάλε απογοητεύτηκε πολλές φορές όταν μοιράζοντας φέιγ βολάν σε λαϊκές αγορές του Βερολίνου, προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν εναντίον της μετατροπής του τουρκικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος σε προεδρικό. «Πολλοί ούτε ακούν τι έχουμε να πούμε γιατί απλά λατρεύουν τον Ερντογάν», λέει η ίδια.

Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχουν συχνά τυφλή εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Ερντογάν. Έτσι πολλές φορές δεν θέλουν αν ακούσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος που επιδιώκει να πετύχει το ίνδαλμά τους. Η Ζ. Κάλε ανήκει σε έναν σύνδεσμο που στηρίζει στο Βερολίνο τις ιδέες του τουρκικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP.

Evet / Hayir

Ο προεκλογικός αγώνας δεν απασχολεί μόνο τους πολίτες στην Τουρκία. Τον τελευταίο καιρό και οι μετανάστες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία συζητούν έντονα στο προσωπικό τους περιβάλλον για το επικείμενο δημοψήφισμα. Κάποιοι μάλιστα έχουν βάλει τη λέξη evet (ναι) ή hayir (όχι) στο προφίλ τους στο Facebook.

Για τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία και εκείνους με γερμανική και τουρκική υπηκοότητα η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος ξεκινά ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Απριλίου. Τα 13 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γερμανία θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα (και τις Κυριακές) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ισχυρό ρεύμα Ερντογάν στη Γερμανία

Στη Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 1,43 εκατομ. Τούρκοι ψηφοφόροι. Περισσότεροι απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2015 το 59,7% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισε υπέρ του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ. Στην ίδια την Τουρκία το κόμμα του Ερντογάν απέσπασε το 49,5% των ψήφων.

Ο πολιτικός επιστήμονας Φέρχαντ Σέινταρ πιστεύει ότι ο Ερντογάν μπορεί να κινητοποιήσει εκείνους τους ψηφοφόρους, που έχουν ζήσει την απόρριψη από τη γερμανική κοινωνία. Επιπλέον στη Γερμανία ζουν πολλοί απόγονοι των Gastarbeiter της δεκαετίας του '60, oι οποίοι κατάγονται από χωριά της Ανατολίας ή από φτωχές γειτονιές τουρκικών πόλεων. Σε αυτούς τους ισλαμικούς και συντηρητικούς κύκλους, απ' όπου προέρχεται και ο Ερντογάν, το ΑΚP είναι ιδιαίτερα ισχυρό στη Γερμανία αλλά και την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Ας είμαστε σοβαροί, υπάρχει περίπτωση ο θεμιστοκλεους, ο οποίος με αναίδεια παραβίαζε τους νομους, να ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:11

Προς Ομόνοια ο Κατσουρίδης

«ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ»
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ  |  19:31

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Αγαπητή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Εδώ η πατρίδα χάνεται και αφιερώνετε χώρο στις επικεφαλίδες για τις ενέργειες ενός ...»
Βρε τον ανόητο δηλαδή!!  |  19:16

Γ.Εισαγγελέας: Δε διαγράφουμε αδιάκριτα τροχαίες παραβιάσεις

«Γειά σου συνονόματε λεβεντιά. Και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με Υπουργό Οικονομικών την κα Χρυστάλλα. ...»
Κώστας  |  12:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση