ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποστάσεις από την κρίση Τουρκίας-ΕΕ τηρούν οι ΗΠΑ

Ιστορική δήλωση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία

Για μια ιστορικής σημασίας δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. κάνει λόγο η αντιπολιτευόμενη τουρκική ιστοσελίδα Washington Hattı, η οποία εκπέμπει από τις ΗΠΑ. 

Πριν από λίγες ώρες, η ιστοσελίδα απεύθυνε στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μια σημαντική ερώτηση. Η τουρκική ιστοσελίδα ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τοποθετηθούν για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας-Ε.Ε.

Η ιστοσελίδα σε σχετική ανάρτηση αφήνει να εννοηθεί ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν εξαρχής ενημερωμένο για το ερώτημα.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ερώτημα ήρθε από τον έμπειρο διπλωμάτη και εκπρόσωπο τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, ένας εκπρόσωπος των ΗΠΑ απέφυγε να δηλώσει με ξεκάθαρους όρους την υποστήριξη του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο κ. Τόνερ δήλωσε τα εξής: «Κοιτάξτε, η Τουρκία είναι μια συμμαχική χώρα. Σε ότι αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους φυσικά είναι ένας ισχυρός σύμμαχος, φίλος. Υποστηρίζουμε την επιθυμία της Τουρκίας για διάλογο με την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, εμείς θα υποστηρίξουμε την Τουρκία όσο επιθυμεί να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με την Ευρωατλαντική συμμαχία».

Η τουρκική ιστοσελίδα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια ιστορική δήλωση, με την οποία για πρώτη φορά οι ΗΠΑ αποφεύγουν να αναφερθούν με ξεκάθαρο τρόπο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αντιθέτως, με την νέα δήλωση, οι ΗΠΑ δίνουν έμφαση στον όρο «διάλογο» και πραγματοποιούν περιορισμένης έκτασης αναφορά στην προοπτική οικονομικής συνεργασίας της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση