ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ψυχραιμία του Λονδίνου και ο ηρωισμός του αστυφύλακα

Η επίθεση της Τετάρτης στο Βρετανικό κοινοβούλιο δύσκολα ανατρέπεται

Kathimerini.gr

Η επίθεση της Τετάρτης στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και στον περίβολο του βρετανικού κοινοβουλίου ήταν από αυτές που πολύ δύσκολα αποτρέπονται: δεν απαιτούν συνεννοήσεις, καθώς ο δράστης είναι ένας, ούτε προμήθεια οπλισμού, αφού χρησιμοποιούνται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αυτοκίνητο και μαχαίρι. Επιδίωξή τους είναι να ξυπνήσουν παράλογους φόβους, οδηγώντας τους πολίτες στο να βλέπουν τα πάντα γύρω τους ως απρόβλεπτες απειλές. Σκοπός τους είναι επίσης «να διώξουν τα κανόνια των απίστων μακριά από τους μουσουλμάνους», όπως ανέφερε το ανακοινωθέν του ISIS.

Στην περίπτωση του Λονδίνου, ο τζιχαντιστής απέτυχε και στα δύο. Η ψυχραιμία με την οποία οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν το περιστατικό είναι παροιμιώδης.

Τα δραματικά γεγονότα της Τετάρτης βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου, αλλά η κάλυψη εξαντλήθηκε στις λεπτομέρειες και σε συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες. Αξίζει πράγματι να αναφερθεί ο ηρωισμός του αστυνομικού Κιθ Πάλμερ, βραβευμένου για ρεκόρ συλλήψεων διαρρηκτών, ο οποίος, σε μια στιγμή που όλοι έτρεχαν να σωθούν, έφραξε τον δρόμο στον 52χρονο Χαλέντ Μασούντ και δέχθηκε θανάσιμες μαχαιριές. Αμέσως μετά, συνάδελφοί του πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μασούντ, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να «σαρώσει» με το ενοικιασμένο αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα, σκοτώνοντας μια Αγγλίδα καθηγήτρια και έναν Αμερικανό τουρίστα.

Ο δράστης είχε γεννηθεί και ζήσει όλη του τη ζωή στη Βρετανία, παρ’ όλα αυτά η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά προσπάθησε ακαριαία να εκμεταλλευθεί την επίθεση ως επιχείρημα κατά της υποδοχής προσφύγων και οι Αμερικανοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ ως επιχείρημα υπέρ των απαγορεύσεων εισόδου στη χώρα πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες. Αν ήθελε να κρατήσει έξω από τις ΗΠΑ τον Μασούντ, βέβαια, ο Τραμπ θα έπρεπε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου και στους Βρετανούς...

«Η Ακροδεξιά θέλει να εκμεταλλευθεί την επίθεση στο Ουέστμινστερ, αλλά το Λονδίνο δεν την αφήνει» έγραψε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» η Νεσρίν Μαλίκ, εξηγώντας ότι μια πολυδιάστατη πόλη όπως το Λονδίνο δεν προσφέρεται για καλλιέργεια μίσους. «Το μίσος πιάνει τόπο όταν όλα ισοπεδώνονται, διαπρέπει στην απλοποίηση, αντιλαλεί στον κενό χώρο. Το Λονδίνο δεν είναι τίποτα απ’ αυτά. «Ενας άνθρωπος μπορεί να σταματήσει τη ζωή μιας πόλης» ισχυρίστηκε ο Ουαλίντ Φερς στο Fox News. Δεν ήταν η διαπίστωση μιας πραγματικότητας, ήταν η διατύπωση μιας ελπίδας από την πλευρά του Φερς και των άλλων υποκινητών του μίσους στις τηλεοράσεις. Λυπάμαι, αλλά το Λονδίνο θα τους απογοητεύσει» σημείωσε η Μαλίκ.

Το Ουέστμινστερ είχε γίνει κατ’ επανάληψη στόχος επιθέσεων από τον IRA τη δεκαετία του ’70, ενώ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Νίκαια και στο Βερολίνο, οι βρετανικές αρχές γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν και η σειρά του Λονδίνου. Πριν από έξι μήνες, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν είχε σημειώσει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των μεγάλων πόλεων.

Η ανάγκη να μη σύρεται η κοινή γνώμη πίσω από το άρμα της τρομο-υστερίας είναι κατανοητή και η παραδοχή των μυστικών υπηρεσιών ότι κάποιες επιθέσεις δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτραπούν αποτελεί ρεαλιστική εκτίμηση. Ο Μασούντ είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, αλλά δεν ήταν μεταξύ των 3.000 που παρακολουθούνται στενά ως δυνητικοί τρομοκράτες. Από τη διατύπωση στο ανακοινωθέν του ISIS προκύπτει ότι μπορεί να μην είχε καν επαφή με τον ISIS, απλώς να ακολούθησε το κάλεσμά τους.

Τι συνέβη με τους δύο Ελληνες τραυματίες

Η ανακοίνωση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι μεταξύ των τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο βρίσκονταν και δύο Ελληνες κινητοποίησε το πρωί της Πέμπτης τις προξενικές αρχές και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως αποδείχτηκε, οι δύο Ελληνες πολίτες δεν καταγράφηκαν αρχικά στους βαριά τραυματίες, δεν μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο ούτε ζήτησαν κάποια βοήθεια στη γέφυρα. Μόνοι τους, περίπου μία ώρα μετά το συμβάν, πήγαν σε νοσοκομείο όπου δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες. Εφεραν εκδορές και μικρά τραύματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

«Οι δύο Ελληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες», δήλωσε την επομένη της επίθεσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα, οι ελληνικές προξενικές αρχές αναζητούσαν τους δύο ελαφρά τραυματίες για να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται κάποια άλλη συνδρομή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Μέι, πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση. Μία εξ αυτών, με καταγωγή από την Ιταλία, έχασε τις αισθήσεις της για περίπου 10 λεπτά αφού τη χτύπησε το αυτοκίνητο του δράστη. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κατάγματα και έφερε τραύματα στο κεφάλι.

Την Τετάρτη, μόλις κυκλοφόρησε η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία ακόμη φορά χρησιμοποιήθηκαν από συγγενείς Ελλήνων μεταναστών για να διαπιστώσουν αν οι οικείοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Οπως και σε άλλες επιθέσεις, το Facebook έδωσε τη δυνατότητα σε όσους διαμένουν στο Λονδίνο να δηλώσουν ότι είναι ασφαλείς. Η Βίκυ Βλάχου βρισκόταν στην Αθήνα όταν έμαθε τα νέα στο κινητό της τηλέφωνο.

Η κόρη της σπουδάζει στο Λονδίνο και συνήθως κινείται κοντά στην περιοχή όπου συνέβη το χτύπημα. «Ηξερα ότι εκείνη την ώρα θα κυκλοφορούσε έξω, για δουλειές και ήταν πολύ πιθανό να περάσει από αυτό το σημείο», λέει. Επικοινώνησε μαζί της και βεβαιώθηκε ότι ήταν καλά. «Μου είπε ότι είχαν αποκλείσει κάποιους δρόμους, αλλά δεν υπήρχε πανικός. Επικρατούσε ένα κλίμα σκληρής ψυχραιμίας».

Ακόμη και μετά την επίθεση, αλλά και μέσα στο επόμενο 24ωρο, στους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας η εικόνα ήταν ίδια. Ο σταθμός του μετρό στο Westminster παρέμενε κλειστός, η γέφυρα όμως είχε ανοίξει και όλες οι υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν κανονικά. Πολίτες και αστυνομικοί άφηναν ανθοδέσμες στα σημεία όπου δολοφονήθηκαν τέσσερις άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X