ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κιλιτσντάρογλου:Με ναι ο Ερντογάν χορηγεί υπηκοότητα σε 4 εκατ. Σύρoυς

Λόγω συγκέντρωσης Κούρδων κατά Ερντογάν κλητεύθηκε ο Ελβετός πρέσβης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Εάν επικρατήσει το «ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θα χορηγήσει υπηκοότητα σε περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία, δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Μήπως αυτοί (σ.σ οι Σύροι πρόσφυγες) ήρθαν στην Τουρκία μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών; Ποιος τους έφερε από τη Συρία; Τώρα λένε (η κυβέρνηση) ‘’Εμείς θα χορηγήσουμε υπηκοότητα σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους μετά το ναι". Θα πρέπει όλοι να κάτσουμε και να σκεφτούμε» δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε κομματική εκδήλωση στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ.

Τον Ιούλιο του 2016 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε αίσθηση όταν υπαινίχθηκε ότι οι Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία θα μπορούσαν να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα εάν καταθέσουν αίτηση και πληρούν μια σειρά από κριτήρια. Ανέπτυξε περαιτέρω το σχέδιο του αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 11 Ιουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στους αιτούντες θα μπορούσε να χορηγηθεί «διπλή υπηκοότητα».

Η πρόταση του Ερντογάν επικρίθηκε έντονα από τα τρία κόμματα της ως μια κίνηση που απευθύνεται στην προσέλκυση ψήφων Σύρων που έχουν ήδη τουρκική υπηκοότητα, χωρίς να δίνεται προσοχή στην ευαίσθητη δημογραφική ισορροπία στη νοτιανατολική Τουρκία.

Ας σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε την Κυριακή το πρωί πως δεν μπορεί να συνεχίζει να εφαρμόζεται ως έχει η συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών για το προσφυγικό και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ο Καϊνάκ πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες- κυρίως Αφγανούς - που αναμένεται να περάσουν στην Τουρκία από το Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνολικά 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γείτονα που θα θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση