ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εν αναμονή αποφάσεων για το μέλλον της διακυβέρνησης της Β. Ιρλανδίας

Η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία ασκείται από το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Στόρμοντ

Newsroom Κ, Αθήνα

Χωρίς συμφωνία, όπως είχε διαφανεί, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των αντιπάλων κομματικών παρατάξεων.

Η κατάρρευση των συνομιλιών σημαίνει ότι ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ καλείται να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει ελάχιστη διάθεση για νέες εκλογές», εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμα «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για επίτευξη συμφωνίας.

Η άλλη οδός για τον κ. Μπρόκενσαϊρ είναι να αναστείλει για πρώτη φορά από το Μάιο του 2007 τη λειτουργία της αποκεντρωμένης εθνοσυνέλευσης, με τη Βόρεια Ιρλανδία να επιστρέφει υπό την άμεση διοίκηση του Λονδίνου. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, θα προβεί σε αναλυτική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη.

Όπως ορίζει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία ασκείται από το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Στόρμοντ και με διαμοιρασμό της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ των κομμάτων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, των ενωτικών (κατά κανόνα προτεστάντες που επιθυμούν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο) και των ρεπουμπλικανών-εθνικιστών (καθολικοί που θέλουν αποχώρηση από το στέμμα και ένωση με την Ιρλανδία).

Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον Ιανουάριο με την παραίτηση του Αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας, του Μάρτιν ΜακΓκίνες του ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιν Φέιν.

Η παραίτηση του 66χρονου πολιτικού, ο οποίος πέθανε προ ημερών λόγω σπάνιας καρδιολογικής πάθησης, είχε ως αφορμή την καταγγελλόμενη κακοδιαχείριση ενός προγράμματος προώθησης πράσινης ενέργειας από την μέχρι τον Ιανουάριο Πρώτη Υπουργό Αρλίν Φόστερ, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

Ωστόσο, τα αίτια της αντιπαράθεσης είναι πιο βαθιά και άπτονται της γενικότερης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης που επί σειρά δεκαετιών δίχαζε τη Βόρεια Ιρλανδία. Το Σιν Φέιν, πάλαι ποτέ πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IPA), καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκαν συμφωνίες σχετικά με τη διαχείριση της κληρονομιάς των βίαιων «Ταραχών» των περασμένων δεκαετιών και τη χρήση της ιρλανδικής γαελικής γλώσσας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο μετά από την ψήφο υπέρ τουBrexit, με το οποίο διαφώνησε η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών, σε ποσοστό 56% έναντι 44%. Η ψήφος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανανέωσε το αίτημα μερίδας των ρεπουμπλικανών για δημοψήφισμα με θέμα την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Οι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ίσως ο κ. Μπρόκενσαϊρ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος των διακοπών του Πάσχα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση