ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:50
 

Δεδομένη η νίκη του Ερντογάν σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσινγκτον

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρομοιάζουν οιαναλυτές τον Ταγίπ Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Δημοσιογράφος που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με διάφορους κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα και εδώ και καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας, σε νέο άρθρο γνώμης της φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία. Η Αμπερίν Ζαμάν στην στήλη της στην τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα Diken αφήνει να εννοηθεί ότι σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά το τουρκικό δημοψήφισμα είναι μια «τελειωμένη υπόθεση».

Η κ. Ζαμάν στηρίζει το άρθρο της σε πληροφορίες και εκτιμήσεις που έρχονται από μια «δυτική πηγή». Η ίδια εδώ και καιρό ζει και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αναλυτές η πηγής της κ. Ζαμάν δεν μπορεί παρά να είναι μια αμερικανική πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα.

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσιογράφο, στην Ουάσιγκτον και στην Δύση έμπειροι αναλυτές παρομοιάζουν τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Το σημαντικό άρθρο γνώμης οδηγεί τον αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δημιουργεί τεχνητό κλίμα ανταγωνισμού στο δημοψήφισμα για να εξασφαλίσει την λαϊκή βάση νομιμοποίησης του δημοψηφίσματος.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η κ. Ζαμάν προβάλλει την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει την σκληρή ρητορική και γραμμή του στο Κουρδικό Ζήτημα και στις σχέσεις με την Δύση μετά την νέα επιτυχία στο δημοψήφισμα. Άλλωστε, οι δυτικές πρωτεύουσες, στην νέα περίοδο, έχουν αναθεωρήσει την γραμμή τους για την Τουρκία, και επιχειρούν να καθορίσουν νέες στρατηγικές με βάση τις «ζημιές» που προκαλεί η Άγκυρα στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει στρατηγική

Το σημαντικό άρθρο γνώμης μοιράζεται με την κοινή γνώμη μια σημαντική πληροφορία. Σύμφωνα λοιπόν, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική στις σχέσεις του με την Δύση και να τηρήσει μια ποιο ρεαλιστική πορεία. Το άρθρο απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και τονίζει ότι στην νέα περίοδο δεν υπάρχουν λόγοι για να αναθεωρήσει ο κ. Ερντογάν τις πολιτικές του.

Υπό την σκιά των νέων δεδομένων, στο Κουρδικό Ζήτημα η σκληρή γραμμή της Άγκυρας θα έχει συνέχεια. Ακόμη, η Άγκυρα στην νέα περίοδο ενδέχεται να επιχειρήσει να επαναφέρει την θανατική ποινή για να πιέσει τον Αμντουλλάχ Οτζαλάν σε συμβιβαστικές λύσεις. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά ενδέχεται να επιχειρήσει να προχωρήσει στην σύσφιξη των σχέσεων της με τις συντηρητικές μερίδες των Κούρδων που εκπροσωπούνται από τον Μασούτ Μπαρζανί.

Τέλος, το σημαντικό άρθρο γνώμης υπογραμμίζει ότι σήμερα η πραγματική αναμέτρηση της Άγκυρας με τους Κούρδους λαμβάνει χώρα στην Συρία και ότι η κουρδική πλευρά έχει αποφασίσει να διακόψει τις αιματηρές επιθέσεις της στο εσωτερικό της Τουρκίας για να δεχθεί νέα πλήγματα το γόητρο των ανταρτών στην Συρία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Κανένας δεν μπορεί σήμερα να πει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η Χρυσή Αυγή ή ότι είναι κάτι διαφορετικό ...»
Russ  |  20:09

Σπαράγγια, τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

«Πλην όμως ψηλώνει το ουρικό οξύ»
YiannakisKosti  |  13:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X