ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα νέο κράτος γεννιέται

Το Αυτόνομο Κουρδιστάν προχωρά σε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία

Ένα νέο, ανεξάρτητο κράτος έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Το Αυτόνομο Κουρδιστάν ακολουθεί τα βήματα της Σκωτίας και ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε δημοψήφισμα για αποσκίρτηση από το Ιράκ και την κήρυξη της ανεξαρτησίας του. 

Η σχετική, ιστορικής σημασίας δήλωση έρχεται από τον αρχηγό του Αυτόνομου Κουρδιστάν και βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στα τοπικά μέσα και στον τουρκικό τύπο.

Ο Μασούτ Μπαρζανί αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκιουτέρες ανακοινώνει ότι στο άμεσο μέλλον το Αυτόνομο Κουρδιστάν θα πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.

Η βαρυσήμαντη δήλωση έρχεται σε μια στιγμή που οι κουρδικές δυνάμεις υψώνουν de facto την σημαία του Κουρδιστάν στην πόλη Κιρκούκ, η οποία είναι πλούσια σε πηγές πετρελαίου. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας και των Αράβων κατοίκων της πόλης. Παρόλα αυτά, η τοπική διοίκηση της πόλης προχωρά στην τοποθέτηση κουρδικών σημαιών σε σημεία-κλειδιά.

Σε ότι αφορά την νέα δήλωση του κ. Μπαρζανί, σε αντίθεση με την Βαγδάτη που εκφράζει σε υψηλούς τόνους την αντίθεση της, Τεχεράνη και Άγκυρα μέχρι στιγμής επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας των Κούρδων

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά το τέλος της επίσκεψης του Μαξ Τίλλερσον στην Άγκυρα, η οποία δεν κατάφερε να φέρει λύσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο τουρκικός τύπος δίνει στην δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν δυνάμεις του ΡΚΚ στο Κιρκούκ να πλαισιώνονται από στρατιωτικά οχήματα αμερικανικής κατασκευής.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις παραδίδουν νέο οπλισμό στους Κούρδους αντάρτες, γεγονός που μεγεθύνει την αγωνία της τουρκικής πλευράς.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι στο Κιρκούκ, η Άγκυρα που έχει κηρύξει τον Κούρδο νομάρχη «άνθρωπο του ΡΚΚ», κινητοποιεί τους Τουρκμένιους και κάποιες αραβικές φυλές και διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση